Ovde ste
Home > Ekonomija > Dobra vest za frilensere: Uplaen sta i overena knjiica za one koji rade za strance od kue

Dobra vest za frilensere: Uplaen sta i overena knjiica za one koji rade za strance od kue


Beograd — Slobodnjaci, frilenseri koji iz Srbije rade za strance neregistrovane u naoj zemlji, moi e da uplauju sta i overe zdravstvenu knjiicu, to pre nisu mogli.


Izvor: politika.rs

Foto: Depositphotos, gstockstudio

Foto: Depositphotos, gstockstudio

S obzirom na sve vei broj frilensera koji iz svojih domova u Srbiji rade za strance u Engleskoj, Americi, Kanadi, uz pomo telefona i kompjutera, izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, drava je reila da ih uvede u legalne tokove, pie “Politika”.

Tako 15. decembra na snagu stupa izmenjeni zakon kojim se utvruje status osoba koje rade u naoj zemlji za stranog poslodavca, koji nema registrovano predstavnitvo ovde.

Ovim zakonom frilenseri e se uvesti u osiguranje u svojstvu osiguranika samostalnih delatnosti.

Jedna od frilensera, kojoj e znaiti ove izmene je i profesorka geografije koja ve sedam godina eka posao u struci, a od pre dve godine iz stana u Beogradu radi za poslodavca u Norvekoj.

U opisu posla joj je da dobrostojeim klijentima iz celog sveta pronalazi najskrovitija mesta gde mogu da pecaju odreenu vrstu ribe. Pri tome treba da ih smesti u oblinji hotel ili kuu i obezbedi im punu udobnost. Osim toga , treba im obezbediti i brod s kojeg e zabacivati udice, kao i kompletan pribor za pecanje.

Prema njenoj prii, kako pie list, ima tu raznih elja, ali kada prione na posao pronae sve to treba, pa su zadovoljni i poslodavac i klijent, a i ona je zadovoljna uplaenom zaradom. Ne moe, kae da otkriva ime kompanije, jer joj je takav ugovor s gazdom, ali joj smeta to iako dobro zarauje, nema u Srbiji regulisano ni zdravstveno ni socijalno ni penzijsko osiguranje, jednostvano radi na crno. Samo joj se novac uplauje na raun svakih 15 dana.

U lanu 12. postojeeg zakona predlae se uvoenje nove kategorije osiguranika samostalnih delatnosti pod takom koja kae “lica koja rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nije registrovan u Srbiji, kod koga za obavljeni posao ostvaruju ugovorenu naknadu, ako za to vreme nisu obavezno osigurani, takozvani frilenseri, sada to mogu da budu”.

“To znai da e svi oni moi da uplauju doprinose PIO fondu, a istovremeno e biti i zdravstveno osigurani”, kae Jasna Petrovi Stojanovi za “Politiku”. Time e sebi regulisati status, ii e im i radni sta, dokle god budu uplaivali.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbovi pozdravlja ovaj predlog i kae da je vano da mladi koji rade ove poslove shvate vanost overene knjiice i plaenih doprinosa.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top