Ovde ste
Home > Vesti > Moskva Kijevu: Odustanite od snova o mirovnjacima u Donbasu

Moskva Kijevu: Odustanite od snova o mirovnjacima u Donbasu


Ruski politiari pozvali su Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine da ispunjava odredbe Minskog sporazuma i da odustane od uvoenja mirovne misije UN u Donbas


Izvor: Sputnjik

Ilustracija: Depositphotos/ Ruletkka

Ilustracija: Depositphotos/ Ruletkka

ef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko izjavio je da bi kijevske vlasti mogle da se vrate ideji o misiji UN na jugoistoku Ukrajine ako ne bude bilo reenja sukoba na osnovu Minskog sporazuma.

Ruski senator Aleksej Pukov je ocenio da je takav scenario nemoguć, naglasivi da je Kijev duan da se usredsredi na povlaenje oruanih snaga s linije razgranienja i da ne treba da mata o dovoenju mirovnog kontingenta u Donbas.

Pukov je naglasio da bez saglasnosti Rusije u Savetu bezbednosti UN nije moguće uputiti mirovnu misiju u Donbas.

“U Parizu o tome nije ni bilo rei. Od Kijeva se oekuju koraci ka miru, a ne fantaziranje”, napisao je Pukov na Tviteru, prenosi Sputnik.

Njegov kolega Franc Klincevi takoe je skeptian prema ideji ukrajinskih vlasti o reavanju sukoba uz pomoć mirovnih snaga.

To je najgori scenario razvoja dogaaja, istakao je Klincevi i dodao da su meunarodne organizacije veoma popustljive kada je re o situaciji u Donbasu, jer ne reaguju na svakodnevno naruavanje prekida vatre i na injenicu da u tim napadima svakodnevno ginu civili.

Ukrajina je već ranije predlagala da se uvedu mirovnjaci UN u Donbas. Kijev je tada insistirao da se misiji dodeli iroki mandat i da se vojnici razmeste na teritoriji celog regiona, sve do granice s Rusijom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je podrao predlog o uvoenju mirovnog kontingenta na jugoistok Ukrajine, ali je naglasio da misija sme da bude samo na liniji razgranienja i da njena funkcija moe da bude samo zatita saradnika OEBS-a.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top