Ovde ste
Home > Vesti > Turske poslanice pevale pesmu u znak podrške ženama

Turske poslanice pevale pesmu u znak podrške ženama

Fallback Image


Turske poslanice pevale su čileansku pesmu u parlamentu i poredjale fotografije ubijenih žena, u znak podrške borbi protiv nasilja nad ženama.


Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/ efks

Ilustracija: Depositphotos/ efks

Osam poslanica opozicione Republikanske narodne partije (ĆP) pevalo je tu pesmu pri čemu su rukama udarale u klupe u parlamentu i držale 20 slika žena žrtava porodičnog nasilja, prenosi Rojters.

Poslanica Sera Kadigil iz ĆP rekla je da je cilj da se istakne položaj žena izloženih nasilju i ubistvima.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Šojluu, koji je takodje bio u parlamentu, rekao je da Turska deli bol svake žene ubijene u Turskoj i da je pesma u Čileu pevana iz nekih sasvim drugih razloga.

Prema nezvaničnim podacima jedne turske nevladine organizacije, samo u toku prošle godine u Turskoj je ubijeno 440 žena, što je duplo više nego 2012. godine kada je usvojen zakon o zaštiti žena.

Turska nema zvanične podatke o ubistvima žena, a pojedine NVO za zaštitu ženskih prava tvrde da Turska ne sprovodi zakone.

Prošle nedelje uhapšeno je sedam učesnika protesta u Istanbulu, nazvanog Las Tesis protest po čileanskom feminističkom pokretu koji je inspirisao nastanak pesme i plesa “Ti si silovatelj”, a slični protesti planirani su i danas u Istanbulu i Izmiru.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top