Ovde ste
Home > Vesti > “Grozni Dejtonski sporazum je uvrstio temelje aparthejda”

“Grozni Dejtonski sporazum je uvrstio temelje aparthejda”


Amerikanac nemakog porekla Kris Metju u svojoj kui u Minesoti u SAD napravio je muzej posveen Bosni i Hercegovini.


Izvor: Avaz.ba

Ilustracija: Getty images/ Kael Alford / Stringer

Ilustracija: Getty images/ Kael Alford / Stringer

U BiH je bio est puta, planira doi narednog leta, a sa sobom e povesti kompletnu porodicu koja je, kao i on, fascinirana istorijom Bosne, njenim lepotama, kulturama, narodima…

Zvui gotovo nestvarno, ali je istinito. Metju je kao osmogodinji deak bio fasciniran linou Josipa Broza Tita i Pokreta nesvrstanih, iji je “najbolji sin jugoslavenskih naroda i narodnosti” bio jedan od osnivaa.

“Odrastao sam s raznolikom grupom prijatelja koji su imali drugaije poreklo i kulturu. Zbog toga sam se zainteresirao za humanistike nauke, ali i politiku, jer su mladii moje generacije bili zabrinuti zbog mogueg nuklearnog unitavanja planete. S terminom Bosne prvi put sam se susreo 1984. godine tokom maginih Olimpijskih igara u Sarajevu. Prethodno mi je uitelj religije u koli priao o poseti Meugorju i o lepotama Bosne koje je tada video”, kae Metju za “Avaz”.

U njegovom muzeju nalaze se vredni eksponati iz bive Jugoslavije, ratne i posleratne BiH. Veoma dobro je upoznat s ratom u BiH 1992.-1995. godine i iz tog traginog perioda poseduje vredne eksponate.

“Divim se multietnikoj istoriji i kulturi BiH, njenom narodu i tradiciji. Naalost, uprkos upozorenjima nakon Drugog svjetskog rata da se zlo nikada vie nikom ne sme ponoviti na tlu Evrope, vama se, naoigled celog svijeta, dogodilo. Svet je gledao vesti iz BiH u nonim satima i nije preduzimao nita. Neto slino to smo nedavno videli u Siriji ili Rohinja muslimanima. Grozni Dejtonski mirovni sporazum je u BiH uvrstio stanje aparthekda i ta injenica me alosti”, govori on.

U svom muzeju nema oznaka Vojske RS, a Metju objanjava i zato.

“Pripadnici te vojske su poinili genocid i ‘gurali’ faistike ideale. Ako bih imao takve simbole, to bi znailo isto kao da imam i nacistike. Ne elim rei da su svi Srbi koji su se borili u VRS faisti. Neki su regrutovani,neki su smatrali da su njihovi domovi ugroeni, neki su se plaili ta e biti s njihovim porodicama ako ne odu u vojsku. Meutim, VRS je izvrila genocid, ne samo u Srebrenici, ve irom BiH. Posebno 1992. godine, kada su napali nenaoruane civile i s tim se generacije koje dolaze moraju suoiti”, zakljuuje Metju.





Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top