Ovde ste
Home > Zdravlje > Zaini na boinim jelima osim to su ukusni i veoma su zdravi

Zaini na boinim jelima osim to su ukusni i veoma su zdravi


Egzotini zaini ne samo da boićnim jelima daju sjajan ukus i aromu, ve su i veoma zdravi.


Izvor: B92

Foto: depositphotos/VadimVasenin

Foto: depositphotos/VadimVasenin

Cimet će vam pomoći u borbi protiv dijabetesa

Najeće ga dodajemo slatkim jelima, zimskim napicima, kao i mesnim jelima. Teko je zamisliti peene jabuke, kruke i pitu od jabuka bez cimeta – to je takoe jedan od sastojaka medenjaka. Pored toga, cimet moe pomoći u leenju dijabetesa tipa II, jer efikasno sniava i stabilizuje ećer u krvi. Pored toga, regulie i nivo holesterola.

umbir – prirodni lek protiv prehlade

Ima svojstva zagrevanja, pa je prirodni lek za prehladu. Deluje dijaforetski, zahvaljujući emu ubrzava borbu protiv infekcije. Uz to, pomae da se oslobodite sluzi iz pluća, ublaava miićne greve i bolove u zglobovima, a takoe podstie cirkulaciju, uklanjajući toksine iz tela. Ima karakteristian, otar ukus, koji odlino deluje kao dodatak orbama ili pirinu – ali isto tako i kolaima i desertima. Divno naglaava ukus bundeve, pie portal Stvar ukusa.

Anis – smiruje suv kaalj i podstie varenje

Bez karakteristinih zvezda anisa teko je zamisliti Boić! Zbog karakteristine zainjene arome, anis je nezamenljiv kao dodatak medenjacima, slatkim punevima i kompotima, kao i nekim ribljim jelima i divljai. Vredno je znati da, pored jedinstvenog ukusa i mirisa, ovaj zain podstie varenje i regulie apetit.

Kurkuma – ima antikancerogena svojstva

Najpoznatiji je kao sastojak popularnog azijskog zaina za kari, koji daje karakteristinu utu boju. Najeće se koristi kao dodatak jelima od povrća i morskih plodova. Postala je poznata po unitavanju ćelija raka i spreavanju novih. Meutim, telo je slabo apsorbuje, pa kurkumu treba koristiti zajedno sa biberom ili ilijem.

Kajenska paprika – nain leenja reume

Ovaj zain je napravljen od paprike u prahu, koja spada u jednu od najotrijih na svetu. Pikantni ukus savreno ide uz jela od pasulja i mesa – ali i kao dodatak toplok okoladi. Kajenska paprika sadri kapsaicin koji ima analgetska svojstva – pa će biti od velike koristi kod ublaavanja reumatskih bolova.

afran – izvor vitamina i prirodni antidepresiv

Iako je najskuplji zain na svetu, izuzetno je efikasan. Najeće se dodaje jelima od pirina, ribe i morskih plodova. afran je bogat izvor magnezijuma, gvoa, kalijuma, kalcijuma, cinka i selena. Takoe sadri puno antioksidanata. Zain ima antidepresiva i antikancerogena svojstva.

Kardamom – lek za probavne tegobe

Uz haringe, meso i kisele krastavce, kardamom je cenjen zbog svoje aromatine arome i blagog limunskog okusa. Ali ne samo zbog toga. Takoe moe biti od koristi kod raznih probavnih problema, gastritisa, pa ak i kod kolorektalnog karcinoma. Zain ubrzava metabolizam, a uz to – pomae da se oslobodite loeg zadaha.

Vanila će vam vratiti apetit

Zbog slatke arome i ukusa, najeće se dodaje kolaima i desertima, kao i slatkim likerima i okoladi. Iako blago utie na organizam, ima jednu korisnu prednost – podstie apetit i probavu. Ipak, ne preterujte sa koliinom, jer u previsokim dozama moe vam zadati glavobolju.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top