Ovde ste
Home > Ekonomija > Koje sve naoružanje Rusija priprema za 2020. godinu: S-500, Su-57, T-90M i “nevidljvi” PAK DA

Koje sve naoružanje Rusija priprema za 2020. godinu: S-500, Su-57, T-90M i “nevidljvi” PAK DA


Moskva — Zamenik ministra odbrane Ruske Federacije Aleksej Krivoručko najavio je za narednu godinu mnoštvo novina kada je reč o modernom ruskom naoružanju.


Izvor: Sputnik

Foto: Depositphotos, Baranov_Evgenii

Foto: Depositphotos, Baranov_Evgenii

Pored protivvazduhoplovnih sistema S-500, na listi su se našli i avioni Su-57 i PAK DA, zatim raketni kompleksi “Kindžal” i “Cirkon”, ali i tenk T-90M.

Ministarstvo odbrane Rusije je tokom 2019. godine potrošilo više od 1,5 biliona rubalja (oko 24 milijarde dolara) kako bi se osigurao ravnomeran tempo opremanja vojske savremenim naoružanjem, piše Sputnjik.

On je precizirao i da je preko 68 odsto sredstava bilo usmereno na kupovinu serijskih visokotehnoloških primeraka oružja. Međutim, u godini koja predstoji Rusija ima nove planove.

S-500 i S-350 “Vitez“

Preliminarna ispitivanja najnovijeg ruskog perspektivnog protivvazduhoplovnog sistema S-500 biće pokrenuto tokom 2020. godine, rekao je Krivoručko.

Reč je o prvom serijskom primerku ovog PVO sistema, koji bi trebalo da bude spreman za upotrebu do 2025. godine.

Pored toga, Ministarstvo odbrane potpisalo je ugovor o kupovini najnovijih sistema S-350 “Vitez”, koji će ruskoj vojsci biti isporučeni do 2027. godine.

Su-57 i PAK DA

Foto: Depositphotos, Shuripusta,

Foto: Depositphotos, Shuripusta,

Lovac pete generacije Su-57 biće isporučivan ruskoj vojsci u dve faze, objasnio je Krivoručko.

Prve polovine 2020. godine biće isporučeni lovci sa motorima četvrte generacije, a nakon završetka ispitivanja najnovijih motora počeće i isporuka lovaca sa motorima pete generacije.

Pored toga, počeli su radovi na komponentama za izradu perspektivnog bombardera dalekog dometa PAK DA.

“Svi radovi se obavljaju u zadatim rokovima. Kompanija ’Tupoljev‘ sprovodi razvoj konstrukcije aviona, a počela je i izrada pojedinih komponenata”, naglasio je zamenik ministra odbrane.

Tenk T-90M “Proriv”

Ispitivanja tenka T-90M “Proriv“ biće završena do kraja 2019. godine, naglasio je Krivoručko.

To znači, dodao je, da bi već naredne godine mogla da počne serijska proizvodnja ovih tenkova, kao i prve isporuke ruskoj vojsci.

“Kindžal“ i “Cirkon”

Hiperzvučnim raketama “Kindžal” i “Cirkon” će biti povećana brzina kretanja, te će biti u stanju da lete 10 puta brže od zvuka, a da se to ni na koji način ne odrazi na njihovu preciznost i navođenje.

Podsetimo, kako je ranije rekao predsednik Rusije Vladimir Putin, ove rakete u stanju su da mimoiđu sve sisteme protivraketne odbrane i u stanju su da pogode ciljeve na udaljenosti od 2.000 kilometara.

Ove rakete mogu da nose i konvencionalne, ali i nuklearne bojeve glave.

Laserski kompleks “Peresvet”

Foto: Epa, STR

Foto: Epa, STR

Krivoručko je naveo i da će laserski kompleks “Peresvet” biti montiran na avionima, kao i da će uskoro biti povećana njegova borbena efikasnost.

On, međutim, nije precizirao na kakvim avionima bi ovo oružje moglo da bude montirano.

Podmornice “Borej A” i “Jasen M”

Ministarstvo odbrane će sledeće godine potpisati ugovore o izgradnji dve nuklearne podmornice klase “Borej A” i dve takođe nuklearne podmornice, klase “Jasen M”, rekao je Krivoručko.

Pored toga, u planu je i da se potpišu ugovori za igradnju dve nove fregate projekta 22350 i dva univerzalna desantna broda.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top