Ovde ste
Home > Sport > Vaterpolo > RTS :: Godina strategije za budućnost

RTS :: Godina strategije za budućnost


Selektor Dejan Savić, video je završni turnir Svetske lige u Beogradu, kao veliku priliku da se obezbedi plasman na Olimpijske igre.

Najtrofejnija reprezentacija tog takmičenja je kao domaćin u grupi savladala Hrvatsku, Australiju i Kazahstan. U četvrtfinalu, Srbija je deklasirala Kanadu. U polufinalu je bila bolja od Australije, i pred našim timom u finalu ponovo je stajala Hrvatska. U nezaboravnom meču, po neveremnu, koje je više ličilo na udar cunamija, nego na pljusak, publika je ostala na tribinama, a naš brod nije potonuo.

Pobedili smo Hrvatsku u finišu utakmice sa 12:11. Ulaznica za Tokijo je kupljena, osvojeno je dvanaesto zlato Svetske lige, i bio je to znak, da se tokom leta počne sa realizacijom plana za budućnost.  

Svetsko prvenstvo

Generaciji koja je bila na vrhuncu na Olimpijskim igrama u Riju, a zatim u nešto izmenjenom sastavu nastavila seriju vrhunskih rezultata, bio je potreban predah.

Igrači – Filip Filipović, Andrija Prlainović, Duško Pijetlović, Milan Aleksić, Stefan Mitrović, i golmani – Branislav Mitrović i Gojko Pijetlović, o odmoru posle klupske sezone nisu razmišljali. I tako 15 godina. U dogovoru sa selektorom leta 2019. dobili su priliku da napune baterije, a na njihova mesta uskočili su igrači koje Dejan Savić vidi u reprezentaciji od 2021. godine. 

Sa dva mlada golmana (Rističević i Dobožanov) i pet novih igrača u polju (S.Rašović, Lazić, Stojanović, Dedović, Drašović), Srbija je otputovala na Svetsko prvenstvo u Južnu Koreju. Na startu u grupi, zabeležen je remi sa Crnom Gorom, zatim pobeda nad Južnom Korejom, i na kraju važan psihološki trujumf nad Grčkom. U četvrtfinalu, u duelu sa vicešampionom Evrope, kasnije i sveta, podmlađeni srpski tim, pokazao je najviše oscilacija, a brojne greške koštale su nas plasmana u četvrtfinale.

U borbi za peto mesto Srbija je pobedila Nemačku i Australiju. Kada se podvuče crta, samo jedan poraz, ostavio ne olimpijske i evropske šampione izvan borbe za medalje.

Svet je dobio novog svetakog prvaka. Italija se nakon osam godina vratila na tron. Španci su bili drugi, Hrvati treći, a Mađari červrti.  

Selektor Dejan Savić, nastavio je i posle Svetskog prvenstva da uigrava malađe snage. Da tu ima potencijala, videlo se na kraju godine, kada je ponovo podmlađeni tim, u grupi Svetske lige, savladao Hrvatsku. 

Eveopsko prvenstvo 2020. godine

Za desetak dana, Srbiji predstoji učešće na Evropskom prvenstvu u Budimpešti. Biće to stanica na putu do Tokija. Ipak, stvaraju se i novi izazovi. Naš tim ima šansu da peti put uzastopno osvoji evropsko zlato. Bio bi to neviđen rekord u novoj vaterpolo eri. Savić računa na najjači sastav, i nema dileme da nam predstoji burno takmičenje. Samo tri evropske reprezentacije obezbedile su plasman na Olimpijske igre.

Pritisak na Evropskom šampionatu biće žestok. Srbija učešće u takmičenju po grupama počinje susretom sa Rusijom, 14. januara.Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top