Ovde ste
Home > Vesti > Eskalacija: Ubijen Sulejmani – Iran obeao “ruilaku osvetu”

Eskalacija: Ubijen Sulejmani – Iran obeao “ruilaku osvetu”


Bela kuća je saoptila da je Tramp naredio vazduni napad u kom je u ranim jutarnjim asovima u Bagdadu ubijen visokorangirani iranski general Kasem Sulejmani.


Izvor: B92

EPA-EFE/IRANIAN SUPREME LEADER'S OFFICE

EPA-EFE/IRANIAN SUPREME LEADER’S OFFICE

Sulejmani, koji je vodio iranske vojne operacije u Iraku i Siriji, poginuo je dok su ga lokalni saveznici vozili sa aerodroma u Bagdadu.

U napadu je ubijen i bliski Sulejmanijev saradnik i zamenik efa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes.

“General Sulejmani je aktivno razvijao planove za napad na amerike diplomate i pripadnike slubi u Iraku i irom regiona. Ovaj udar imao je za cilj da odvrati iranske planove napada. Sjedinjene Amerike Drave nastaviće da preduzimaju sve neophodne mere kako bi zatitile na narod i nae interese, gde god da se nalaze irom sveta”, navodi se u saoptenju Pentagona.

Nekoliko minuta pre saoptenja zvaninih institucija SAD, Tramp je na svom Tviter nalogu objavio sliku amerike zastave – bez komentara.

Bela kua se kasnije oglasila navodei da je vazduni udar “odluujuća odbrambena akcija” koja je sprovodena “po nalogu predsednika”.

Iran je potvrdio Sulejmanijevu smrt, naglasivi da će SAD biti odgovorne za posledice i da je oekuje “ruilaka osveta”.

“Ameriki akt meunarodnog terorizma, ciljanje i atentat na generala Sulejmanija, reprezenta najefikasnije sile koja se bori protiv Daea (ISIS), Al Nusre, Al Kaide i drugih, izuzetno je opasna i bezumna eskalacija. SAD snose odgovornost za sve posledice svog avanturizma”, naveo je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Davad Zarif na Tviteru.

Sulejmani je bio zapovednik elitnog spoljnog krila Iranskog islamskog revolucionarnog korpusa (IRGC), kog je Trampova administracija u aprilu prole godine oznaila kao teroristiku organizaciju.

Gardijan navodi da je za mnoge Sulejmani bio druga najmonija osoba u Iranu, iza vrhovnog voe, a verovatno i ispred predsednika te zemlje Hasana Rohanija.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top