Ovde ste
Home > Ekonomija > Stiže američki gas: Bugarska će imati petinu udela u gasnom terminalu kod Aleksandropolisa

Stiže američki gas: Bugarska će imati petinu udela u gasnom terminalu kod Aleksandropolisa


Sofija, Atina — Bugarska kompanija “Bulgartransgas” imaće 20 odsto kapitala u grčkoj kompaniji “Gastrejd”, koja gradi terminal tečnog gasa kod Aleksandropolisa u Grčkoj.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos/Iurii

Foto: Depositphotos/Iurii

Terminal bi sa radom trebalo da počne 2022. godine.

Sporazum o tome danas su potpisali predsednik Upravnog odbora “Gastrejda” i izvršni direktor “Bulgartransgasa”, u prisustvu ministra za energetiku Bugarske.

“Gastrejd” gradi plutajući terminal za skladištenje i regasifikaciju u severnoj Grčkoj kraj obale Aleksandropolisa i cevovod od 28 kilometara.

Bugarsko učesće u potpunosti je u skladu sa aktuelizovanom energetskom strategijom i značajan je korak ka ostvarenju ideje o gasnom čvoru “Balkan”, čiji je cilj stvoriti transparentno i pouzdano tržište prirodnog gasa, ističe se u obrazloženju Odluke, prenose bugarski mediji.

Bugarska je na period od 3 do 5 godina rezervisala kupovinu do 500 miliona kubnih metara tečnog gasa iz ovog terminala, ali ne manje od 300 miliona kubnih metara godišnje.

Osnovni dobavljači sirovine će biti američke i katarske kompanije, kapacitet skladišta je 170.000 kubnih metara, a maksimalni dnevni kapacitet regasifikacije je 22,7 miliona kubnih metara gasa.

Terminal se nalazi 10 kilometara od obale u moru, a grad Alekandropolis biće povezan s nacionalnim sistemom za prenos prirodnog gasa cevima dužine 28 kilometara, od čega je 24 kilometra pod vodom a četiri kilometara je dužina cevi na kopnu.

“Ovaj projekat će poboljšati bezbednost snabdevanja, diverzifikovati energetske izvore i podržati razvoj konkurencije u Grčkoj i širem jugoistoku Evrope ali i biti čvorište za prirodni gas u regionu”, navedeno je u saopštenju kompanije “Gastrejd”.

Na taj način omogućava se veza sa Interkonektorom Grčka – Bugarska (IGB), projektom u kojem učestvuju bugarski energetski holding i državna gasna kompanija DEPA, koja je ranije stekla 20 odsto kapitala u “Gastrejdu”.

U pitanju je gasovod koji će prenositi prirodni gas iz Grčke u Bugarsku, dalje u Srbiju, Severnu Makedoniju, Rumuniju, Mađarsku kao i Ukrajinu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top