Ovde ste
Home > Život > Pomoć žiteljima udaljenih sela na Goliji stiže uprkos smetovima

Pomoć žiteljima udaljenih sela na Goliji stiže uprkos smetovima


Najugroženiji su najstariji. Jedna od njih je i Zora Pantović iz Brusnika koja, iako sama i bolesna, kaže da se ne boji već joj je muka.

Teško se čiste seoski putevi. Do mnogih kuća ni terenskim vozilom nije jednostavno a po metarskim smetovima nije lako ni peške. Ipak, nekako se stiže do raštrkanih kuća.

“Dvadeset i nešto kuća smo već posetili i u narednim danima planiramo da obiđemo još nekih desetak kuća, ukoliko naravno ne bude nekog novog snega. Tada će se verovatno broj svakako i povećati za dostavu lekova, za dostavu hrane, higijene, garderobe”, kaže Marko Andrejević iz Crvenog krsta Ivanjica.

Svake zime ekipe Civilne zaštite i Crvenog krsta stiču novo iskustvo zbog nepredvidivih situacija na nepristupačnom terenu.

“Imamo poteškoća s kojima se susrećemo, prvenstveno je veliki problem naći obučene ljude, ljude sposobne, ljude dobre volje koji žele da izađu na teren po ovim uslovima, da bi nekom pomogli, a druga stvar što je mnogo, baš mnogo skupa kompletno sva oprema koja se koristi od terenskih vozila, motornih sanki, odela”, kaže Momčilo Mitrović, zamenik predsednika Opštine Ivanjica.

Na duge i hladne zime navikli su žitelji udaljenih golijskih sela.

“Mi još u jesen pripremimo i drva i celu zimnicu pripremimo, tako da jedino kad treba da idemo nekud, ali čiste nas sad ovo zadnje vreme, baš se čisti, tako da nemamo nekih problema”, objašava Rasko Munjić iz Brusika.

U planinskim selima na visini iznad hiljadu metara, u brojnim staračkim domaćinstvima kažu da ih obraduje briga i paketi pomoći. Ipak, još više se obraduju toploj ljudskoj reči.Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top