Ovde ste
Home > Ekonomija > Za 200.000 radnika u Srbiji jedan dan u nedelji e biti neradan

Za 200.000 radnika u Srbiji jedan dan u nedelji e biti neradan


Beograd — Poverenica za zatitu ravnopravnosti Brankica Jankovi pozdravila je odluku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da formira radnu grupu.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, SimpleFoto, 5734701

Foto: Depositphotos, SimpleFoto, 5734701

Ovo telo e razmotriti sve aspekte eventualne zabrane rada nedeljom u trgovinskim objektima.

Jankovi kae da je dobro to je reakcija na njenu inicijativu bila izuzetno brza, podseajui da je inicijativu za dopunu Zakona o trgovini uputila sredinom decembra prole godine.

U inicijativi se pored ostalog navodi da bi se kroz precizno definisanje izuzetaka, moglo propisati pravilo da trgovine ne rade nedeljom.

“Nedelja se u tradicionalnoj kulturi u Srbiji shvata kao neradni dan, dan odmora koji je namenjen jaanju porodinih i prijateljskih veza”, navodi Jankovi u saoptenju.

Dodaje da je uvodjenje nedelje kao radnog dana i u oblastima koje nisu od egzistencijalnog znaaja posledica ubrzanog naina ivota i promena koje su se desile u poslednjoj dekadi 20. veka, a koje su gotovo neopaeno postale sastavni deo naeg ivota.

Podsea i da je u sektoru trgovine zaposleno je 200.000 radnika, od ega su preko 70 odsto ene.

Poverenica veruje da e radna grupa, u koju e biti ukljueni svi relevantni akteri, prihvatiti inicijativu iji cilj je unapredjenje pre svega poloaja zaposlenih u trgovini, ali i unapredjenje ravnopravnosti svih gradjana.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top