Ovde ste
Home > Ekonomija > Spajaju dva mora za 15 milijardi $: Turska gradi plovni kanal

Spajaju dva mora za 15 milijardi $: Turska gradi plovni kanal


Istanbul — Turska planira da izgradu plovni kanal kojim e ublaiti guve na Bosforu.


Izvor: index.hr

Foto: Depositphotos, ikurucan

Foto: Depositphotos, ikurucan

Za uestvovanje u projektu zainteresovane su su, prema reima ministra Cahita Turhana, holandske, belgijske i francuske kompanije, izvestili su turski mediji.

Kanal dug 45 kilometara trebao bi da povee Mramorno s Crnim morem, a meu ciljevima projekta Ankara izdvaja i spreavanje pomorskih nesrea na susednom Bosforu.

Kapacitet kanala bie trostruko vei od Bosforskog tesnaca, a projekat bi trebalo da bude dovren do 2026. godine. Prema reima ministra Turhana koje prenosi agencija Anadolija, projekat bi trebalo da kota ukupno 15 milijardi dolara. Trokovi gradnje iznosie oko 10 milijardi dolara.

Turska e u poetnoj fazi od tranzita brodova zaraivati milijardu dolara godinje, izjavio je ministar.

“Poemo li od pretpostavke da e kroz kanal koji e moi da primi 68.000 brodova prolaziti 50.000 brodova, to bi za dravnu blagajnu znailo prihod od pet milijardi dolara. Taj emo iznos ostvariti u kasnijoj fazi”, rekao je turski ministar.

Gradonaelnik Istanbula Ekrem Imamoglu pridruio se kritikama ekolokih aktivista i urbanista, upozoravajui da e grad od 15 miliona stanovnika zbog graevinskih radova na obodu godinama biti pretvoren u ogromno gradilite. Istakao je i da e radovi unititi ekosisteme koji su izuzetno vani za ivot u moru i za ptice selice.

Otpor projektu iskazali su peticijama i stanovnici Istanbula, navodi Rojters, prenosi Index.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top