Ovde ste
Home > Ekonomija > Dizel i gas malo poskupeli: Na pumpama bez veih promena zbog tenzija na relaciji SAD-Iran

Dizel i gas malo poskupeli: Na pumpama bez veih promena zbog tenzija na relaciji SAD-Iran


Beograd — U Srbiji nije dolo do veih promena cene goriva zbog tenzija na relaciji SAD-Iran, osim uobiajenih trinih oscilacija, kau u Udruenju naftnih kompanija.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos/spflaum

Foto: Depositphotos/spflaum

Cena dizela je poveana za oko jedan dinar po litru, gasa za oko tri dinara, a generalni sekretar UNKS-a Tomislav Miovi je rekao Tanjugu da se nita posebno nije desilo na svetskom tritu nafte i da je re o standardnim trinim fluktuacijma cena u sakladu sa ponudom i tranjom.

Miovi dodaje da bi eventualno toj politikoj tenziji mogao da se pripie skok cene nafte u svetu od oko 3,5 odsto dan posle napada Irana na amerike baze u Iraku.

Podsea da je 30. decembra nafta pojeftinila 3,5 odsto i istie da niko to nije pripisivao neemu drugom osim trinim kretanjima.

Miovi dodaje da je, na primer, do nagle promene dolo kada su dronovi napali postrojenja Saudijske Arabije sredinom septembra prole godine. Na naim pumpama nije bilo veih promena osim to je poskupeo dizel za dinar, ali to nije posledica te politike tenzije izmedju SAD i Irana, poto je cena nafte postepeno rasla u oktobru, novembru i decembru, objasnio je on.

“Posle tri meseca imamo takav efekat, ali to nije nita veliko i ne znai da nee posle cena da krene u obrnutom smeru i da se vrati za taj jedan dinar. To su uobiajene oscilacije koje prate sve uticaje i nekada se neutraliu medjusobno. Te promene pokazuju da srpsko trite funckionie po pitanju cena”, istakao je Miovi.

Inae, u Srbiji, postoji mehanizam za zatitu cena od velikih oscilacija na svetskom tritu.

“U Zakonu o akcizama postoji odredba koja omoguava vladi da bez izmene zakona smanji nominalne iznose akciza ak za 20 odsto, ukoliko dodje do znaajnijeg skoka cena imputa, kako bi ublaila efekte na domae trite”, podsea strunjak UNKS-a.

Teni naftni gas odnosno autogas funkcionie na poseban nain u smislu da njegovo trite ima svoje sezonske fluktuacije.

Kako kae, zemlje Istone i Jugoistone Evrope imaju sline izvore TNG-a i kada zahladi postoji vea potraanja za njim kao energentom i zato dolazi do skoka cena.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top