Ovde ste
Home > Vesti > Balkan se guši: Hitan sastanak u Beogradu, stiglo novo upozorenje za Zagrepčane, Sarajevo u smogu VIDEO

Balkan se guši: Hitan sastanak u Beogradu, stiglo novo upozorenje za Zagrepčane, Sarajevo u smogu VIDEO


Zagreb, Sarajevo i Beograd danima se suočavaju sa zagađenjem vazduha koje je opasno po zdravlje ljudi. Zbog zagađenja vazduha u Srbiji sazvan je hitan sastanak.


Izvor: B92

Foto: TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr

Foto: TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr Andrija Štampar stiglo je obaveštenje o preporukama za stanovništvo grada Zagreba, vezano za povišene satne vrednosti lebdećih čestica u vazduhu (PM₁₀) na mernoj postaji Zagreb-3 (Dugave), gde je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrednosti od 50 μg/m3, poručili su iz Civilne zaštite Grada Zagreba, prenosi zagrebački portal “Indeks”.

U preventivnu svrhu ovim se putem izdaju sledeće preporuke za osetljive grupe građana Grada Zagreba:

– Savetuje se izbegavanje dugotrajne i intenzivne telesne aktivnosti na otvorenom vazduhu, posebno uz puteve za sledeće grupe građana: decu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe obolele od hroničnih bolesti dijanih puteva i kardiovaskularnih bolesti, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duvan i duvanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).

– Savetuje se primena propisanih lekova za osobe s akutnim i hroničnim simptomima, te potražiti savet lekara u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma.

– Savetuje se izbegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja hemikalija, lepila, boja, lakova i sl.

– Savetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prevoza.

– Savetuje se izbegavanje korištenja automobila i ostalih privoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i dr. u području saobraćajnica.

– Savetuje se izbegavanje grejanja na čvrsta goriva.

Poslednjih nekoliko dana vazduh i u glavnom gradu BiH je zagađen i opasan po zdravlje građana, navodi Klix.ba. Zbog toga je Vlada KS nekoliko puta proglašavala stanje uzbune i predlagala kratkoročne mere.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top