Ovde ste
Home > Ekonomija > Tramp ponovo zapretio: Evropa mora da optuži Iran

Tramp ponovo zapretio: Evropa mora da optuži Iran


Vašington — Američka administracija zapretila je da će uvesti carinsku taksu od 20 odsto na uvoz automobila iz Evrope.


Izvor: Tanjug

Foto: Epa, Pete Marovich

Foto: Epa, Pete Marovich

Kako su naveli, takse će biti uvedene ako Velika Britanija, Francuska i Nemačka zvanično ne optuže Iran za kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, preneo je Vašington post izjavu neimenovanog evropskog zvaničnika.

U tekstu se podseća da su te tri zemlje u utrorak pokrenule mehanizam za rešavanje spora, koji bi mogao da dovede do zvanične optužbe protiv Teherana za kršenje uslova sporazuma i do obnavljanja ukinutih sankcija Ujedinjenih nacija.

Iran je kritikovao taj potez, nazivajuci ga strateškom greškom. List navodi da nije jasno da li su pretnje potrebne, s obzirom na to da su tri države nedeljama unazad najavljivale da pokrenu mehanizam.

Iako je američki predsednik Donald Tramp i ranije upućivao pretnje uvođenjem carine na uvoz automobila iz Evrope, njegova namera je bila da obezbedi bolje uslove za Vašington u američko-evropskim trgovinskim odnosima, a ne da menja evropsku spoljnu politiku, prenosi Rojters.

Iran je postepeno počeo da smanjuje poštovanje odredbi nuklearnog sporazuma nakon što se američki predsednik Donald Tramp u decembru 2018. godine jednostrano povukao iz sporazuma i uveo nove sankcije Teheranu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top