Ovde ste
Home > Ekonomija > Kontrola: Pod lupom finansijski transferi politiara

Kontrola: Pod lupom finansijski transferi politiara


Bejrut — Libanska centralna banka zatraila je od poslovnih banaka da istrae novane transfere politiara i slubenika u inostranstvo u periodu od 17. i 31. decembra.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, dyoma2

Foto: Depositphotos, dyoma2

Antivladini protesti su naterali banke da primene neformalne kontrole kapitala koje blokiraju takve transakcije.

Komisija za borbu protiv pranja novca je u cirkularnom pismu od 9. januara zatraila od banaka da identifikuju libanke izvore sredstava deponovanih na inostranim raunima i da prijave sumnjive aktivnosti u vezi sa takvim raunima, javlja Rojters.

U cirkularu, u koji je britanska agencija danas imala uvid, zatraeno je od banaka da ispotuju nalog do 31. januara. U drugom cirkularnom pismu, datiranom 14. januara, Libanska komisija za kontrolu banaka trai od banaka datume i iznose transfera u vajcarsku od 17. oktobra naovamo, ne zahtevajui imena klijenata koji su izvrili transfere.

Bankama je naloeno da informacije dostave u roku od nedelju dana. Libanska ekonomska kriza se pojaala prole godine poto je smanjenje deviznog priliva dovelo do nedostatka dolara potrebnih za finansiranje dravnog deficita i uvoznih potreba.

U nastojanju da spree odliv kapitala, banke su od oktobra pootrile kontrolu podizanja gotovine i transfera u inostranstvo. Gnev prema bankama izazvao je u utorak nasilne proteste u Bejrutu tokom kojih je veliki broj banaka demoliran.

Guverner centralne banke Rijad Salameh je, u intervjuu za libansku televiziju MTV prole sedmice, rekao da je od njega zatraeno da istrai transfere koji su izvreni posle 17. oktobra.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top