Ovde ste
Home > Vesti > “Besramni napad na izbornu volju naroda”

“Besramni napad na izbornu volju naroda”


Pre poetka suenja Donaldu Trampu u Senatu, iz njegovog pravnog tima ocenjuju da je rezolucija Predstavnikog doma o opozivu “opasan napad”.


Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/ Shawn Thew/ arhiva

Foto: EPA-EFE/ Shawn Thew/ arhiva

Kako se navodi, to je “opasan napad na pravo Amerikanaca da slobodno izaberu predsednika”.

Obe strane su iznele svoje argumente pred poetak suenja u utorak u Senatu, a demokrate tvrde da je Tramp pogazio zakletvu i izdao poverenje javnosti.

Argumenti demokrata u Predstavnikom domu, koje su u decembru 2019. usvojile rezoluciju o opozivu Trampa, izneti su na 111 strana i ukljuuju svedoenja diplomata i vladinih zvaninika o Trampovim odnosima sa Ukrajinom.

Demokrate tvrde da “ima i vie nego dovoljno dokaza” koji utvruju da je Tramp kriv po obe take “optužnice”, odnosno dva osnova za opoziv – zloupotrebu poloaja i opstrukciju Kongresa.

“Jedino preostalo pitanje je da li e lanovi Senata to prihvatiti i preuzeti odgovornost i potovati ustavnu obavezu”, piše u dokumentu.

Pravni tim koji e zastupati Trampa ocenio je da je rezolucija Predstavnikog doma o opozivu “opasan napad na pravo Amerikanaca da slobodno izaberu predsednika”.

“Ovo je besramni i nezakoniti pokušaj da se poništi rezultat izbora 2016. i da se meša u izbore 2020, koji e biti održani za nekoliko meseci”, navodi se u argumentima.

Predsednika e u procesu opoziva zastupati advokat Bele kue Pet Sipoloni, lini advokat Džej Sekulov, Ken Star koji je bio specijalni istražitelj u procesu opoziva demokratskog predsednika Bila Klintona 1998. godine i advokat Alen Deršovic, prenosi Glas Amerike.

Oni tvrde da Tramp nije prekršio zakon i da su osnovi za opoziv neustavni jer ne ukazuju na neko krivino delo.

Opoziv predsednika SAD nije pravni, ve politicki proces i predsednik može biti razrešen dužnosti ako predstavnici u Kongresu utvrde da je poinio “prekršaj ili teže krivino delo” – iako u ustavu nije definisano šta se tano podrazumeva pod tim pojmovima.

Predsednikov tim e ponovo priložiti svoje argumente u ponedeljak na detaljnijem brifingu, a demokrate e imati priliku da na te argumente odgovore u utorak, pred poetak suenja.

Još nije poznato hoe li na suenju biti svedoka.

O tome e odluiti veina u Senatu, koju trenutno imaju republikanci.

Lider veine Mi Mekonel ranije je rekao da ne želi svedoke, ali o tome se odluuje glasanjem. Demokrate zahtevaju svedoke jer su u meuvremenu isplivali i novi dokazi.

Nestranaka i nezavisna Agencija za nadzor vlade, koja radi za Kongres, zakljuila je da je predsednik prekršio zakon kada je privremeno zaustavio isplatu vojne pomoi Ukrajini, koju je Kongres ve odobrio, dok je istovremeno vršio pritisak na Kijev da sprovede istrage od kojih bi imao politiku korist.

To je bio i glavni povod za pokretanje Trampovog opoziv.

Tramp je isplatu pomoi, koja je Ukrajini bila potrebna za borbu protiv proruskih separatista na istoku zemlje, odobrio u septembru posle odlaganja od 55 dana, iako ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije pokrenuo traženu istragu bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsednicke nominacije Demokratske stranke, i njegovog sina Hantera Bajdena, koji je bio lan odbora jedne ukrajinske energetske kompanije.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top