Ovde ste
Home > Vesti > Sardine opet protiv Salvinija – B92.net

Sardine opet protiv Salvinija – B92.net


Desetine hiljada pristalica italijanskog graanskog antifaistikog pokreta “Sardine” protestovalo je veeras u Bolonji.


Izvor: Beta/AFP

Foto: EPA-EFE/ANSA

Foto: EPA-EFE/ANSA

Protresti se deavaju nedelju dana pre kljunih regionalnih izbora u okrugu Emilija-Romanja.

Pokret protestuje protiv desniarske stranke Liga i njenog lidera Matea Salvinija, iji je predstavnik kandidat u tom okrugu poznatom kao “uporite leviara”. Pobeda Lige u tom okrugu bi mogla da destabilizuje ili ak dovede do pada sadanje vlade koju ini koalicija Demokratske stranke i Pokreta pet zvezdica.

Prema poslednjim anketama, kandidati levice i desnice u okrugu Emilija-Romanja imaju jednake anse da pobede na izborima zakazanim za 26. januar i dobili bi oko 45 odsto glasova.

Salvini je rekao da e u sluaju pobede svog kandidata od premijera uzepea Kontea zatraiti “proceduru smene” lidera Pokreta pet zvezdica Luiija Di Maja i lidera Demokratske stranke Nikole Zingaretija.

Pokret “Sardine” je nastao posle iznenadne pobede kandidata Lige krajem oktobra na lokalnim izborima u Umbriji, gde je levica bila na vlasti vie od 50 godina.

Od tada su odrani protesti u Milanu, Firenci, Napulju, Bolonji i Palermu gde se okupilo vie od 300.000 ljudi.

Sardine nisu politika stranka niti nameravaju da postanu, ali kau da ele da uzburkaju Italijane i da ospore tetnu antimigrantsku retoriku Lige Matea Salvinija koja dominira na drutvenim mreama.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top