Ovde ste
Home > Vesti > Marš na predsednika, “on bi da vlada večno”

Marš na predsednika, “on bi da vlada večno”


Moskva — Ruske opozicione stranke najavile su danas održavanje velikog protesta 29. februara, zbog predloga predsednika Vladimira Putina za ustavne promene.


Izvor: Tanjug

babenkodenis/depositphotos/ilustracija

babenkodenis/depositphotos/ilustracija

Opozicioni političar Ilja Jašin ocenio je u saopštenju da Putinov predlog predstavlja potez koji bi mu mogućio “da vlada zauvek”, prenosi Rojters.

“To će biti politički marš s ciljem da pozovemo na rotaciju vlasti i protestujemo protiv uzurpacije vlasti”, naveo je Jašin.

Rekao je da organizatori neće tražiti dozvolu od moskovskih vlasti za održavanje protesta i dodao da je demonstracije podržao veliki broj opozicionih grupa, među kojima i Antikorupcijska fonadacija Alekseja Navaljnog.

Putin je pre dva dana rekao da se protivi doživotnom manadatu predsednika države, uobičajenog u sovjetskoj eri, ističući da to ne može da reši pitanje tranzicije moći i stabilnosti u toj zemlji.

Ruski predsednik je prethodno, prošle srede, u govoru o stanju nacije pred parlamentom, izjavio da je saglasan sa tim da predsednik ne treba da ima više od dva uzastopna mandata, iako to pitanje za njega nije od velike važnosti.

Putin je predložio izmenu ruskog ustava koja bi donela povećanje ovlašćenja parlamenta i vlade, što na Zapadu tumače kao njegovu nameru da predje na novo mesto, a da ostane na vlasti nakon isteka aktuelnog mandata 2024.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top