Ovde ste
Home > Zdravlje > Opet u vrhu Evrope, ali ne po dobrom: Iz regiona samo BiH ispred Srbije

Opet u vrhu Evrope, ali ne po dobrom: Iz regiona samo BiH ispred Srbije


Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi po oboljevanju i umiranju od raka grlia materice, saoptio je Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanovi Batut” povodom obeleavanja Evropske nedelje prevenicije raka grlia materice od 20. do 26. januara.


Izvor: B92, Beta

Foto: BrianAJackson/Depositphotos

Foto: BrianAJackson/Depositphotos

Prema procenama Meunarodne agencije za istraivanje raka (IARC) za 2018. godinu, Srbija se u Evropi po obolevanju od raka grlia materice nalazi na petom mestu posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije.

Srbija se na petom mestu nalazi i po podacima o mortalitetu od te vrste raka kod ena – posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Institut apeluje na ene odreenih uzrasnih grupa da “razmiljaju o svom reproduktivnom zdravlju”, i da u toku godine “odvoje dan kada e posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda”.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovi Batut” tokom 2016. godine registrovano je 1.239 novoobolelih ena od raka grlia materice i standardizovana stopa incidencije je iznosila 21,9 na 100.000 ena, navodeno je u saoptenju Instituta.

Tokom 2016. godine 453 ene su u Srbiji umrle od te vrste raka a standardizovana stopa mortaliteta je iznosila 6,7 na 100.000 ena.

Najvie standardizovane stope incidencije od raka grlia materice u 2016. godini, u odnosu na prosenu stopu incidencije od te maligne lokalizacije u Srbiji, registrovane su u Niavskoj, Srednjebanatskoj, Zajearskoj i Pirotskoj oblasti, a najnie u Podunavskoj, Jablanikoj, Junobanatskoj i Branievskoj oblasti.

U sluaju letalnih ishoda, vie standardizovane stope mortaliteta od prosene u Srbiji su registrovane u Podunavskoj, Toplikoj, Severnobanatskoj i Zajearskoj oblasti, a najnie u Moravikoj, Кolubarskoj, umadijskoj i Borskoj oblasti.

Evropska nedelja prevencije raka grlia materice obeleava se od 20. do 26. januara pod sloganom “Rano otkrivanje moe spreiti rak grlia materice”, a cilju podizanja svesti o znaaju preventivnih pregleda.

Institut e organizovati brojne aktivnosti u cilju podizanja svesti ena o raku grlia materice i znaaju preventivnih pregleda.

U Beogradu e, u znak podrke kampanji zelenom bojo

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top