Ovde ste
Home > Ekonomija > POTROŠAČI OBRATITE PAŽNJU: Od 31. januara nijedan proizvod neće moći u prodaju BEZ JEDNOG VAŽNOG DETALJA

POTROŠAČI OBRATITE PAŽNJU: Od 31. januara nijedan proizvod neće moći u prodaju BEZ JEDNOG VAŽNOG DETALJA


Načelnik Odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije u Ministarstvu trgovine Željko Rakić kaže da tu nema nikakvih drastičnih promena.

– Od 31. januara postoji obaveza, ranije je bila mogućnost da pored osnovnih podataka na deklaraciji, kao što je naziv proizvoda, vrsta proizvoda, proizvođač i slično, bude navedena i neka mašinski čitljiva oznaka kao što je recimo bar-kod ili QR kod – rekao je Rakić i dodao:

– Svaki potrošač može da instalira aplikaciju na pametnom telefonu i da onda skenira kod i vidi odakle je taj proizvod, da nađe osnovne podatke o njemu.

Naveo je da, po Zakonu o trgovini, deklaracija mora da sadrži naziv proizvoda, vrstu, model, tip, količinu, u zavisnosti od prirode robe.

– Recimo kilogram, litar, neka roba se prodaje na kilogram, mora da sadrži poslovno ime proizvođača. Uz robu iz uvoza mora da piše ime uvoznika i zemlja proizvodnje. To su neki osnovni elementi koje zahteva naš zakon o trgovini – kaže Rakić.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE
Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top