Ovde ste
Home > Tehnika > Softver koji prepoznaje mutna lica: Dovoljan je samo jedan pogled

Softver koji prepoznaje mutna lica: Dovoljan je samo jedan pogled


Otkriveno je da amerika policija koristi softver koji sa velikom preciznou prepoznaje lica ak i kada su fotografije mutne.


Izvor: B92, dw.com

Foto: depositphoto/Iakov

Foto: depositphoto/Iakov

Firma koja stoji iza tehnologije ak moe da ponudi policajcima specijalne digitalne naoare.

Sjedinjene Drave je u subotu uzburkao novinski izvetaj prema kojem tajanstvena kompanija ve dve godine lokalnim policijskim snagama u Americi prodaje softver za prepoznavanje lica. Firma Clearview nudi softver koji pretrauje fotografije na drutvenim mreama i u stanju je da identifikuje osobe ak i kada su fotografije mutne ili je deo lica zaklonjen.

Prema pisanju Njujork tajmsa, iako Clearview od 2017. prodaje tehnologiju amerikoj policiji, ali je to prvi put pomenuto tek krajem prole godine u sudskim spisima u sluaju jedne pljake na Floridi.

Ideja za takav softver se rodila 2016, a pokretai su bili australijski preduzetnik Hoan Ton Tat i Riard varc, tada bliski saradnik biveg gradonaelnika Njujorka Rudija ulijanija. Navodno je ideja privukla krupne investitore kada je uoeno da bi softver mogao dobro da se unovi prodajom policiji.

Ton Tat je priznao medijima da program teoretski omoguava da policajci nose specijalne digitalne naoare te jednim pogledom na neije lice dobiju podatke o toj osobi. Neto poput Robokapa, super-policajca iz amerikog filma. Meutim, australijski preduzetnik tvrdi da tu tehnologiju jo nee nikome prodavati.

Na insistiranje novinara da odgovori da li pretragom fotografija sa Fejsbuka kri uslove te drutvene mree, Ton Tat je odgovorio: „Mnogi to rade. Fejsbuk to zna.“

U Kini ve realnost

Clearview tvrdi da je njihov softver ve pomogao da se ree brojni sluajevi zlostavljanja dece ili krae identiteta iako, kako pie Tajms, za to nisu ponueni nikakvi dokazi. Softver navodno u 75 odsto sluajeva uspeno prepoznaje osobu.

Izvetaj je pojaao strahove za privatnost, a mnogi korisnici drutvenih mrea su pojavu tog softvera nazvali „distopijskom“.

U Kini su vrhunski softveri za prepoznavanje lica ve u upotrebi od strane vlasti. Od decembra je na snazi zakon koji zahteva da svaki kupac telefonske SIM kartice mora da skenira lice i taj biometrijski podatak biva registrovan zajedno sa brojem telefona. Takva aplikacija ve se koristi u kolama, javnom prevozu ili koncertnim dvoranama.

Do sada se mislilo da Sjedinjene Drave nemaju ovako preciznu tehnologiju za prepoznavanje lica. Na istom tragu su Rusija, Francuska i Velika Britanija.

Sa druge strane, Nemaka se broji u industrijske zemlje sa najmanje sigurnosnih kamera na javnim mestima. Ovde ne postoji zakonski okvir za primenu tehnologije prepoznavanja lica, premda su ve izvoeni pilot-projekti.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top