Ovde ste
Home > Vesti > Analiziari: DS je ve oteena utapanjem u SzS

Analiziari: DS je ve oteena utapanjem u SzS


DS najverovatnije nee napustiti SZS, jer je rukovodstvo stranke vrsto na toj liniji i liniji bojkota, ali je sigurno da je odluka o bojkotu bila preuranjena.


Izvor: Tanjug

Time su demokrate ve oteene “utapanjem” u taj Savez, procenjuju analitiari.

Izjavom da je bojkot izbora besmislen i da bi mogao da delegitimie izbore jedino ako na njih ne bi izalo 50 odsto biraa, to se nee desiti, jedan od osnivaa DS Dragoljub Miunovi izazvao je reakciju lidera Dveri Boka Obradovia koji je uzvratio otrom, pa i uvredljivom porukom, posle ega su pojedini poslanici DS zatraili reakciju rukovodstva stranke, pa i izlazak stranke iz Saveza za Srbiju.

Sam Miunovi takoe danas kae da je doao trenutak da DS preispita ostanak u SzS, dodajui da je on lino za to.

Mediji pekuliu nezvaninim informacijama da e “jedna struja u DS” u narednim danima sazvati sastanke stranakih organa s temom izlaska DS iz SzS.

Bojan Klaar iz Cesida kae da je to nerealno oekivati, jer je malo vremena ostalo do izbora, a i rukovodstvo te stranke je, primeuje, vrsto “na liniji” bojkota i Saveza za Srbiju.

On dodaje i da je rano za procenu da li je odluka DS-a o ulasku u SzS dobra ili nije i da e se to znati nakon izbora, odnosno kada se vidi da li e bojkot biti uspean ili nee.

“Ono to se u ovom momentu ini, a to se ne odnosi samo na DS, jeste da je moda odluka o bojkotu bila preuranjena, odnosno da se o tome moda moglo razmiljati malo kasnije, kako bi bilo ostavljeno vie manevarskog prostora”, kazao je Klaar.

Klaar smatra da e budunost DS-a biti dominantno vezana za ishod sledeih izbora, te, u sluaju neuspeha bojkota bie pred izazovom kako da opastane.

“Ukoliko bojkot bude neuspean, trpee i itav SzS, ali e puno da trpi DS, jer se do sada u Savezu nije nametnula kao lider”, dodaje Klaar.

U sluaju uspeha, DS moe da izae pred javnost i da kae da su doneli dobru odluku.

Analitiar Dejan Vuk Stankovi ocenjuje da je DS ve oteena injenicom da se utopila u SzS i da je nestao njihov stranaki, pre svega programsko-ideoloki identitet i taktika koja je podrazumevala parlamentarnu borbu na osnovu politikog delovanja.

“DS je na ‘utapanje’ bila prinuena okolnou da njen ‘duh’ kontrolie lider SSP, Dragan ilas, kao i to to opozicioni mediji vre kontinuirani presing na svakog ko hoe da uestvuje u izbornom procesu”, naveo je Stankovi.

Dodaje da je i lider DS, Zoran Lutovac, isuvie podloan “ilasovoj propagandnoj maineriji”, te da je iz tog razloga “prirodno” da se DS stopi sa Vukom Jeremiem, Bokom Obradoviem i pre svega Draganom ilasom.

“Naprosto, teko i da moe drugaije, s tim to ono to aktuelno radi, vodi samomarginalizaciji”, zakljuio je Stankovi.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top