Ovde ste
Home > Život > Davos nije samo ekonomija: “Videli smo raširena krila klimatskih promena” – Vesti – Život

Davos nije samo ekonomija: “Videli smo raširena krila klimatskih promena” – Vesti – Život


Već više od pola veka svetski lideri i moćnici iz sveta ekonomije svake godine okupljaju se u Švajcarskoj, u planinskom gradu Davosu.


Izvor: B92

Foto: EPA/ ALESSANDRO DELLA VALLE

Foto: EPA/ ALESSANDRO DELLA VALLE

Ko je osnovao forum?

Svetski ekonomski forum osnovao je 1971. Klaus Švab, nemački profesor ekonomije. Tema prvog skupa bila je kako usvojiti američki način upravljanja. Dve godine kasnije, konferencija je proširila fokus na globalnu ekonomiju i društvene teme i od tada ovo mesto u Alpima okuplja svetsku političku i poslovnu elitu.

Ove godine očekuje se ukupno 3.000 privrednika, političara i drugih zvaničnika iz 118 zemalja na ovogodišnjem Forumu koji se završava u petak, 24. januara.

Ovi moćnici na Svetskom ekonomskom forumu donose odluke koje se tiču građana gotovo svih država na svetu. Ali, Davos nije samo puka i suvoparna ekonomija. Svake godine svetski lideri i vlasnici krupnog kapitala ovde vole, osim toga da učestvuju na konferencijama tokom tri dana, i da uživaju u slobodnom vremenu.

Predstavljamo vam 10 zanimljivosti o Davosu:

1. Svetski ekonomski forum je neprofitna organizacija koja ima veoma ambiciozan cilj, a to je da pomogne ekonomijama i unapredi svet. Na njemu se održavaju konferencije na mnoge teme od pogleda na globalnu ekonomiju do upravljanja stresom. A mnogi na ovaj prestižni događaj dolaze zbog umrežavanja, a kako piše BBC, biti u relativno malom prostoru četiri dana omogućava šefovima korporacija, političarima i novinarima da održe neverovatan broj sastanaka u kratkom vremenu bez potrebe za putovanjem.

Foto: Getty/Pool / Pool

Foto: Getty/Pool / Pool

2. Forum je davne 1971. godine osnovao Klaus Švab u cilju da se svake godine u ovom švajcarskom gradiću okupljaju lideri koji će razgovarati o globalnim praksama upravljanja. Od tada se mnogo promenilo, pa Forum ima širu delatnost. kritičari međutim, tvrde da je to i dalje “govornica koja sve prodaje”.

3. Učešće na konferenciji plaćaju samo kompanije, svi ostali učesnici su oslobođeni plaćanja participacije. Članarina za to se kreće od 60.000 švajcarskih franaka godišnje, do 600.000 švajcarskih franaka za „strateške partnere”.

4. Iako su učesnici bogati šefovi država i direktori uspešnih kompanija jedno im je zajedničko – kapa sa bućkicom. Ovakva kapa je jednostavno neodoljiva i svake godine osiguravajuća kuća Zurich Insurance obezbeđuje plave kape i skoro svi ih nose. Mesecima kasnije, ako vidite nekoga ko je nosi, možete diskretno klimati jedni drugima i znati da ste deo davosovog seta.

5. Ovaj švajcarski gradić je inače grad sa najvišom nadmorskom visinom u Evropi – 1560 metara

Foto: EPA/Gian Ehrenzeller

Foto: EPA/Gian Ehrenzeller

Klimatske promena kao tema broj 1

Iako je prihvatila nagradu Kristalnu nagradu na dan otvaranja Svetskog ekonomskog samita u Davosu, australijska umetnica i rediteljka Linete Valvort akcenat je u svom govoru stavila na raspravu o klimatskim promenama.

“Došla sam ovde iz jedne nove realnosti: Australije koja gori u kojoj se samo vidi beskrajni pepeo. Sada se vidi ono čna šta smo godinama upozoravali, ono čega smo se plašili. Ono na šta smo upozoravali nije više u nekoj dalekoj budućnosti, već je postalo tema sada”, rekla je ona nakon što je primila prestižnu nagradu.

“Videli smo raširena krila klimatskih promena”, nastavila je i dodala:

“A da bismo se suočili sa onom što donosi nova stvarnost, potrebni su nam vođe koji će se podudarati sa ovim trenutkom”.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top