Ovde ste
Home > Vesti > Lista najmonijih zemalja sveta: Tri top-pozicije bez promene, Srbija preiala Hrvatsku i Sloveniju

Lista najmonijih zemalja sveta: Tri top-pozicije bez promene, Srbija preiala Hrvatsku i Sloveniju


Na vrhu liste najmonijih zemalja sveta i u 2020. ostale su SAD. Sledi ih Rusija, a na treem mestu je Kina. Srbija je u odnosu na prethodnu godinu napredovala.


Izvor: index.hr

Lista je napravljena na osnovu uticaja drava, kao i njihove politike, ekonomske i vojne moi. Lista od 80 najmonijih zemalja na svetu temelji se na odgovorima 21.000 ljudi, a napravila ju je medijska kompanija Ju-Es njuz and vorld report, pie Insajder.

Na spisku 80 najmonijih zemalja nale su se i Srbija, Hrvatska i Slovenija, prenosi “Indeks”.

Od zemalja bive Jugoslavije, najbolje je plasirana Srbija. Srbija je zauzela 44. mesto, za razliku od prologodinjeg, 52. mesta, a opisana je kao “mala drava u centru jugoistone Evrope, s bogatom ratnom istorijom jo od vremena srednjeg veka. Savremena Srbija oslikava kontradikciju moderne Evrope – kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je i dalje voena regionalnim suparnitvom i etnikom tenzijom.”

to se tie Hrvatske, ona se nala na 67. mestu, to je bolja pozicija u odnosu na prologodinje 75. mesto. O njoj Ju-Es njuz pie sledee: “Hrvatska je nastala na raskru velikih istorijih kretanja s istoka i zapada. Politike promene su jedinstveno uobliile njene dananje granice, koje obilaze oko Bosne i Hercegovine i proteu se uz Jadransko more do Italije. Njeno zapanjujue priobalje lagano se preliva prema Alpima, a nastavljajui na severozapad, do plodnih ravnica oko Dunava.”

Slovenija se nalazi pri kraju liste, na 73. mestu, a ove zemlje zauzele su prvih 10 pozicija.

10) Saudijska Arabija

Ova zemlja je pala na listi za jednu poziciju u odnosu na prolu godinu, a Ju-Es njuz je naziva “gigantom Bliskog istoka” zbog veliine drave i istie njenu vanost za muslimane, jer milionini posveenih vernika godinje dolaze u Meku.

9) Juna Koreja

Juna Koreja je skoila za jedno mesto na listi. Sada je u centru panje najvie zbog svog konflikta sa Severnom Korejom.

8) Izrael

Izrael je odrao svoju poziciju, a s obzirom na svoju malu povrinu, on se pokazao kao vaan igra u globalnim pitanjima. Ova drava ima jaku ekonomiju, znamenitosti koje su vane za nekoliko religija i zategnute odnose s mnogim arapskim susedima.

7) Japan

I Japan je zadrao svoje prologodinje mesto, a Ju-Es njuz ga naziva “jednom do najpismenijih i tehniki najrazvijenijih naroda na svetu”.

6) Francuska

Francuska je ostala na svom mestu, a njen uticaj na celi svet i u prolosti i u sadanjosti neizmeran je. Ona je jedna od najstarijih zemalja na svetu i danas utie na globalni razvoj svojom naukom, politikom i razvijenom ekonomijom, ali pre svega svojom kulturom.

5) Ujedinjeno Kraljevstvo

Ova ostrvska drava zadrala se na svojoj prologodinjoj poziciji, a opisana je kao “veoma razvijeni narod koji utie na svetsku ekonomiju, politiku, nauku i kulturu”. Njena tenja izlasku iz Evropske unije ugroava njenu snagu na globalnom nivou.

4) Nemaka

I Nemaka je ostala na svojoj poziciji. Ova najnaseljenija zemlja Evropske unije ima jednu od najjaih ekonomija na svetu i veoma vanu ulogu u razvoju drutva u celom svetu.

3) Kina

Kina je zadrala svoje tree mesto. Ona je dom najstarije civilizacije na svetu i zemlja s najveim brojem stanovnika, a smatra se i etvrtom najveom zemljom po povrini.

2) Rusija

Rusija se ustalila na drugom mestu. Ona je najvea zemlja na svetu po povrini – skoro je dvostruko vea od Kanade i pokriva celu severnu Aziju i veliki deo istone Evrope. Granii s velikim brojem zemalja, a morske granice deli s Japanom i SAD-om.

1) SAD

Amerika je zadrala svoje prvo mesto na listi najmonijih zemalja na svetu. Ju-Es njuz je naziva “najdominantnijom svetskom ekonomskom i vojnom silom”, koja ima kulturni uticaj na celi svet zahvaljujui svojoj filmskoj, televizijskoj i muzikoj produkciji.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top