Ovde ste
Home > Kultura > Srpski filmovi na festivalu u Roterdamu

Srpski filmovi na festivalu u Roterdamu


Novo, 49. izdanje Meunarodnog filmskog festivala u Roterdamu bie odrano od 22. januara do 2. februara, a u programu festivala, u vie programskih celina, bie priikazano nekoliko recentnih srpskih filmova i srpskih koprodukcija, najavili su iz Srbije.


Izvor: Tanjug

Foto: depositphotos/darknula

Foto: depositphotos/darknula

Tako e “Moj jutarnji smeh”, debitantski celoveernji igrani film scenariste i reditelja Marka Ðorevia, u Roterdamu biti prikazivan u zvaninom programu Bright Future (Svetla budunost), u okviru programske celine usredsreene na aktuelne prve ili druge filmove u karijerama reditelja i rediteljka iz svih krajeva sveta.

U pitanju je meunarodna premijera ovog filma, a ovo se deava nakon zapaenih festivalskih nastupa u naoj zemlji i ak tri glavne festivalske nagrade u samo dve sedmice i nekoliko veoma poseenih specijalnijih projekcija u za te prilike dupke punoj Dvorani Kulturnog centra Beograda.

U istom programu dogodie se i svetska premijera novog dokumentarnog filma Mladena Kovaevia, ostvarenja “Srean Boi, Yiwu”.

Ovaj, kako navode autori i producenti, intiman film o svakodnevici kineskih radnika, izmeu komunistike tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspehu, vodi nas u Yiwu, grad sa 600 fabrika boinih ukrasa u kojima se Boini proizvodi za ceo svet.

Deo programske celine Perspectives predstojeeg, 49. Meunarodnog filmskog festivala u Roterdamu je i zapaeno dugometrano dokumentarno ostvarenje “Okupirani bioskop” rediteljke Senke Domanovi.

Bie prikazan i nagraivani dugometrani dokumentarni film “Sluaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali” autora Gorana Radovanovia.

Pomenuto ostvarenje e u Roterdamu ove zime biti prikazivano u sklopu programskih celina Deep Focus i Regained.

Tursko-srpski film “Potencijalni kandidat” imae svetsku premijeru na 49. Meunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a u okviru glavnog takmiarskog programa “Glasovi”.

Svi pomenuti filmovi nastali su zahvaljujui podrci Filmskog centra Srbij (FCS).

Osim toga,u prateem programu “Perspektive” 49. Meunarodnog filmskog festivala u Roterdamu bie prikazan i kratkometrani film “Dreamland” kanadskog autora Alana Brauna, koji je nastao u sklopu rezidencijalnog programa festivala Alternative Film/Video u Beogradu koji organizuje Akademski filmski centar Doma kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu.

Izvorni link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top