Ovde ste
Home > Ekonomija > Ostvaruje se san o brzekoj gondoli: Nova iara na Kopaoniku bie duga 4.700 metara

Ostvaruje se san o brzekoj gondoli: Nova iara na Kopaoniku bie duga 4.700 metara


Kopaonik — Optina Brus stavila je na javni uvid Nacrt izmena dela plana generalne regulacije za naselje Brzee na Kopaoniku.


Izvor: eKapija

Ilustracija: Depositphotos/rilueda

Ilustracija: Depositphotos/rilueda

Time se regulie gradnja dugo oekivane gondole koja bi to turistiko naselje vertikalnim transportom povezala sa centrom Kopaonika.

Izmene se odnose na centralnu turistiku zonu Bela reka i na zonu skijalita, a javni uvid traje do 3. februara. Prema ranijim najavama, izgradnja gondole mogla bi da pone na prolee ove godine, pie portal Ekapija.

Kako je navedeno, cilj projekta izgradnje iare je stvaranje uslova za razvoj turizma u naselju Brzee i reavanje pitanja smanjenja obima drumskog saobraaja na Kopaoniku.

Prema planu, kabinsko-gondolska iara (prosenog kapaciteta 3.000 putnika na as) predvia se na pravcu Brzee – Bregovi – Srebrnac, duine oko 4.700 metara, sa visinskom razlikom od oko 775 metara.

U letnjoj sezoni sluie kao sredstvo za transport i za panoramske vonje. U zimskoj sezoni funkcionisae celom duinom kao transportno i panoramsko sredstvo, a na gornjim deonicama i kao direktna skijaka iara (planiraju se sa meustanicama).

“Polazna stanica iare je planirana u zoni polaza dvosedne iare Bela reka 1 u graevinskom podruju naselja Brzee, a izlazna stanica je na platou iara Mali Karaman i Gvozdac, a na trasi su planirane i dve meustanice (na lokaciji postojeih dvosednih iara – izlazne stanice Bela reka 1 i izlazne stanice Bela reka 2). Postojee iare Bela reka 1 i Bela reka 2 se uklanjaju”, navedeno je u dokumentaciji.

iara e biti sa zatvorenim kabinama, kapaciteta po 10 putnika, sa mogunou za transport skija, snoubordova i planinskih bicikla. Horizontalna duina cele instalacije bie oko 3.745 metara. Planirana irina koridora – bezbednosnog pojasa iare je 24 metra (minimalno 18), prenosi portal.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top