Ovde ste
Home > Vesti > Odlazak Spartaka: U 103. godini preminuo uveni glumac Kirk Daglas

Odlazak Spartaka: U 103. godini preminuo uveni glumac Kirk Daglas


Kirk Daglas, jedan od najpoplularnijih amerikih glumaca i prava legenda Holivuda, preminuo je u 103. godini ivota. Vest o njegovoj smrti potvrdio je njegov sin, takoe filmska zvezda Majkl Daglas.


Izvor: B92

Foto: Reg Birkett/Getty

Foto: Reg Birkett/Getty

Sa velikom tugom moja braa i ja saotavamo da nas je Kirk Daglas napustio danas u 103. godini.

Za svet je on bio legenda, glumac iz zlatnog doba filmova koji je iveo duboku starost, humanitarac ija je predanost pravdi i ciljevima u koje je verovao postavila standard kakvom svi mi teimo.

Ipak, za mene i moju brau bio Doela i Pitera on je bio samo Tata, za Ketrin divan svekar, za svoje unuke i praunuke voljeni deda, a za svoju enu Anu divni suprug.

Kirk je iveo dobar ivot i ostavio je iza sebe naslee u filmskoj umetnosti za generacije koje dolaze, kao i ivot filantropa koji je radio pomogne drugima i da donese mir svetu.

Dozvolite mi da zavrim reima koje sam mu rekao za njegov poslednji roendan i koje e uvek ostati tane “Tata, mnogo te volim i toliko sam ponosan sam to sam tvoj sin”, poruio je Majkl Daglas.

Biografija

Od poetka filmske karijere 1946. godine, Kirk Daglas ostvario je vie od 90 filmskih uloga, a ostae poznat, izmeu ostalog, po filmovima “ampion”, “udnja za ivotom”, “Obraun kod OK korala”, “Staze slave”, “Poslednji voz sa Gan Hila”, “Spartak”.

Iako je tri puta je nominovan za nagradu Oskar za glavnu muku ulogu, 1950. za film “ampion”, 1953. za ulogu u filmu “Loi i lepi” i 1957. godine za film “udnja za ivotom”, Daglasu je tek 1996. godine dodeljen poasni Oskar za ivotno delo.

Kirk Daglas roen je 9. decembra 1916. godine kao Iur Danielovi u gradu Amsterdamu, u saveznoj dravi Njujork, u siromanoj porodici jevrejskih imigranata iz Gomelja, u dananjoj Belorusiji.

U mladosti je radio najrazliitije poslove da bi prehranio sebe i porodicu, izmeu ostalog i kao prodavac, raznosa novina, domar i rva na vaaru.

Glumei u srednjokolskim predstavama, shvatio je da eli da postane glumac, a njegov talenat prepoznala je i njujorka Amerika akademija dramskih umetnosti koja mu je dodelila specijalnu stipendiju.

Pre nego to se 1941. godine pridruio amerikoj mornarici, ime Izi Demski, koje je do tada koristio, zvanino je pormenio u Kirk Daglas.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top