Ovde ste
Home > Život > Oproštaj od Dragoljuba Žarkovića na Novom groblju u Beogradu

Oproštaj od Dragoljuba Žarkovića na Novom groblju u Beogradu


Ispred kapele se okupio veliki broj rodbine, prijatelja, političara, kao i mnogobrojnih kolega iz raznih redakcija i poštovalaca našeg istaknutog novinara.

“Dragoljub je bio divan otac, sin, brat… Zahvaljući Dragoljubu deca su naučila da budu samostalna, da samostalno donose odluke i da se uzdaju u svoje kvalitete. On nikada nije robovao konvencijama i autoritetu bez kritičke distance” obratio se okupljenima Vladimir Krasojević, brat od tetke pokojnog Dragoljuba Žarkovića i u ime porodice izrazio zahvalnost za izraženo saučešće.

Kako je rekao, deca su mu zahvalna što ih devedesetih godina prošlog veka odgojio u duhu bolje Srbije i što je, “kada je bilo najteže, izabrao pravu stranu, snažno se boreći kao poslenik javne reči, protiv šovinizma, autoritarnosti i prinudne sabornosti”.

Krasojević je naglasio da su svi mnogo naučili i nasledili od Žarkovića.

Na jučerašnjoj komemoraciji njegove kolege i saradnici istakli su da je njegovim odlaskom novinarska profesija izgubila najboljeg učitelja i “svetionik koji je pokazivao šta je najbolje novinarstvo”. Žarković je u sredu preminuo nakon kraće i teške bolesti.

Žarković (1951) osnivač je Vremena i njegov glavni urednik od 1991. godine, a pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama Politika (1974-1987) i Borba (1987-1990).

Bio je radijski komentator Slobodne Evrope (1993-1998), sarađivao je za Nemački narodni radio) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi, među kojima su i italijanska Republika, austrijski Standard.

Bio je autor više televizijskih emisija i projekata, kao i stalni kolumnista dnevnog lista Politika i predavač na Fakultetu političkih nauka gde je bio i član Saveta fakulteta.

 



Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top