Ovde ste
Home > Život > RTS :: Skup slavista u Beogradu

RTS :: Skup slavista u Beogradu


Sastaju se naučnici koji žele da predstave svoja najnovija istraživanja. Istovremeno je to i zimska škola za profesore ruskog jezika u Srbiji. Interesovanje mladih za studije slovenskih jezika je konstantno, kaže struka.

Prof. Dalibor Sokolović, zamenik predsednika Slavističkog društva Srbije kaže da je intetrsovanje konstantno, naročito za ruski jezik, jer to je jedan od najvećih svetskih jezika, ali i za manje grupe, pre svega, za one slovenske jezike koji su deo Evropske unije.

“Sada imamo utisak da se ponovo vraća na stare staze, na stare koloseke i nadamo se perspektivi koju želimo i koju očekujemo”, kaže akademik Slobodan Remetić.

Slavisti podsećaju na značajne naučnike, pre svega, profesore Ivića i Košutića, po kojima su i nazvane nagrade koje dodeljuju.

“Čast mi je da je nosim iz prostog razloga što je to jedan od istaknutih srpskih slavista prve polovine 20. veka. Radovan Košutić je bio jedan od utemeljivača slavističke nauke, pa i same katedre za slavistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu”, kaže prof. Vučina Raičević, dobitnik nagrade “Radovan Košutić” .

Nagrađeno je delo profesora Ljubisava Ćirića “Rečnik govora Lužnice”.

“Dijalekat je kao i uopšte u Srbiji u izumiranju zbog izumiranja sela. Na rečniku je rađeno desetak godina, ima četresetak hiljada odrednica”, kaže Ljubisav Ćirić, dobitnik nagrade “Pavle i Milka Ivić”.

Skup slavista Srbije prvi je skup u godini u kojoj se obeležava šest decenija Filološkog fakulteta kao samostalne visokoškolske ustanove. Slovenski jezici proučavaju se od osnivanja liceja 1845. godine.Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top