Ovde ste
Home > Vesti > Oštra rasprava u španskoj vladi zbog predloga o novom zakonu

Oštra rasprava u španskoj vladi zbog predloga o novom zakonu


Madrid — Španska nova levičarska vlada podnela je u utorak parlamentu predlog zakona koji će omogućiti eutanaziju i pomoć u samoubistvu u određenim slučajevima.


Izvor: Tanjug

Ilustracija: Getty Images/ Pablo Blazquez Dominguez

Ilustracija: Getty Images/ Pablo Blazquez Dominguez

U vladi je pokrenuta oštru raspravu o tome da li da se obe prakse dekriminalizuju.

Eutanazija uključuje lekara koji aktivno učestvuje u okončanju života pacijenta, dok u slučaju samoubistva lekar pruža smrtonosnu supstancu pacijentu koju on sam uzima, preneo je Rojters.

Prema sadašnjem zakonu, pomaganje nekome da okonča život nosi zatvorsku kaznu do 10 godina, ali 84 odsto Španaca je u korist dekriminalizacije, prema podacima ispitivanja javnog mnjenja iz 2018. godine.

Nakon što dva prethodna pokušaja promene zakona nisu uspela zbog nedostatka podrške, vlada sada ima skoro garantovanu većinu uz podršku partije desnog centra Sjudadanos i nekih manjih stranaka.

“Govorimo o bolestima za koje ne postoji lek i koje uzrokuju velike patnje”, izjavila je portparolka vlade Marija Hesus Montero, dodajući da će lekari koji se protive toj praksi moći da je ne sprovode.

Katolička crkva, koja je veoma uticajna u Španiji, smatra eutanaziju moralno lošom, kao i glavna opoziciona Narodna partija i krajnje desničarska stranka Voks.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top