Ovde ste
Home > Vesti > “Abas je pogrešio što nije prihvatio mirovni plan 2008.”

“Abas je pogrešio što nije prihvatio mirovni plan 2008.”


Izraelski premijer Ehud Olmert je rekao da smatra da je Abas pogrešio što nije prihvatio njegov mirovni plan 2008. godine.


Izvor: Tanjug

EPA-EFE/ALAA BADARNEH

EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Palestinski predsednik Mahmud Abas preneo je bivšem izraelskom premijeru Ehudu Olmertu da je spreman da ponovo pod međunarodnim okriljem pokrene pregovore o mirovnom sporazumu, koji su značajno napredovali 2008, a ne o planu administracije Donalda Trampa za koji kaže da uništava rešenje decenijskih sukoba po modelu dve države.

Olmert je, na konferenciji za novinare sa palestinskim predsednikom u Njujorku, rekao da smatra da je Abas pogrešio što nije prihvatio njegov mirovni plan 2008.

Sada postoji plan koji je predložio američki predsednik i koji predviđa rešenje o dve države, rekao je Olmert, navodeći da ukoliko su mu SAD posvećene onda bi trebalo “sve strane da ga slede, uključujući i palestinsku”.

Ovo je, kako konstatuje AP, jedan od retkih zajedničkih pojavljivanja palestinskog predsednika i bivšeg izraelskog lidera pred predstavnicima svetskih medija.

Abas je pozdravio Olmerta, nazivajući ga “dragim prijateljem” i “čovekom mira koji veruje i pokušava da ga postigne”.

Konferencija za novinare održana je posle sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Na toj sednici Abas je ljutito u utorak odbacio mirovni plan američkog predsednika za Bliski istok, opisujući ga kao poklon Izraelu i neprihvatljiv za Palestince.

Mašući kopijom dokumenta Abas je rekao da država koja je namenjena Palestincima izgleda kao “iskidani švajcarski sir”, prenosi Rojters.

Abas je pozvao Trampa da povuče plan i da se dve strane umesto toga vrate pregovorima na osnovu postojećih rezolucija UN koje pozivaju na rešenje koje predviđa razgraničenje dve države na linijama od pe 1967. godine.

On je pozvao Savet bezbednosti da sazove međunarodnu konferenciju za primenu sporazuma i istakao da SAD ne mogu da budu jedini posrednik.

Upozorivši na mogućnost izbijanja nasilnih protesta, Abas je istakao da situacija može da se uruši svakog momenta.

“Potrebna nam je nada. Molim vas nemojte nam uskratiti nadu”, poručio je palestinski pedsednik i dodao da Palestinci neće pribeći terorizmu.

Obraćanje Abasa Savetu bezbednosti dolazi u trenutku dok među ambasadorima kruži nacrt rezolucije kojom bi bio osuđen plan Izraela za aneksiju naselja koje je izgradio na Zapadnoj obali, što bi u velikoj meri doprinelo kritikama Trampovog plana.

Nacrt rezolucije, koju su predložili Tunis i Indonezija, sigurno će biti odbijen zahvaljujući američkom vetu, ali će istovremeno pokazati negativan stav pojedinih zemalja članica prema Trampovoj ponudi, predstavljenoj pre dve nedelje uz mnogo pompe, navodi Rojters.

Trampov plan za Bliski istok dozvoljava da Izrael anektira veći deo okupirane teritorije na Zapadnoj obali, uključujući i izraelska naselja u kojima je nastanjeno nekoliko stotina hiljada Izraelaca, a za koja veći deo međunarodne zajednice smatra da su bespravno podignuta.

Palestinci su prekinuli sve odnose sa Belom kućom kada je Tramp 2017. godine priznao Jerusalim, na koji i Palestinci polažu pravo, kao glavni grad jevrejske države.

U nedavnim istraživanjima 94 odsto Palestinaca sa Zapadne obale se izjasnilo protiv najnovijeg Trampovog plana.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top