Ovde ste
Home > Ekonomija > Druga strana legalizacije kanabisa: Otkazi i mere štednje

Druga strana legalizacije kanabisa: Otkazi i mere štednje


Otava — ​Ulagači podržavaju smanjivanje broja radnih mesta kod kanadskih proizvođača kanabisa, dok ova industrija ne postane profitabilna i stabilna.


Izvor: nezavisne.com

Foto: Getty images, Justin Sullivan, Staff

Foto: Getty images, Justin Sullivan, Staff

Njihov stav je usledio nakon što su dve najveće kompanije koje se bave uzgojem marihuane, Aurora kanabis i Tilrej, ove nedelje najavile rezanje troškova.

Kanada je legalizovala kanabis u rekreacione svrhe 2018, ali je profit postao nedostižan za mnoge kompanije koje se njime bave, zbog viših cena u odnosu na one sa “crnog tržišta”, ali i sporog proboja u inostrane zemlje.

Neki stručnjaci kažu da predviđaju istu sudbinu za sve kompanije, kao što je doživela Aurora, i da ne vide racionalizaciju, već napuštanje biznisa. Mnogi proizvođači, kao što su Aurora, Tilrej i Afria, munjevitom brzinom su se proširile na domaće i inostrana tržišta, jer je “kapital pre legalizacije” to dozvoljavao.

Aurora je objavila smanjenje troškova u visini od milijardu dolara i 500 otkaza, ali i preraspodelu u upravi. Tilrej je naveo da je smanjio broj radne snage za 10 procenata, odnosno 140 ljudi je kod njih ostalo bez posla, pišu Nezavisne novine.

Nedostatak profita nije iznenađujuć u novim industrijama, ali ovakva prolongirana situacija brine investitore. Prema pisanju Rojtersa, Aurora bi pre priče o troškovima, prvo morala skoro četiri puta da uveća kvartalnu prodaju, a Tilrej da je duplira, pre nego što najavi smanjenje.

Portparol prve kompanije navodi da trenutno donose “agresivne promene”, jer pređašnja struktura troškova nije bila usaglašena sa aktuelnim tržišnim uslovima. Na ovaj način, kroz mere štednje i otkaze, nastoje da pokriju troškove, sve dok ne vide realan profit.

Tilrej, koji očekuje profit do kraja fiskalne 2020. godine, do tada planira da premosti jaz dugovanja. Takozvani kratki prodavci stvorili su više od 60 miliona dolara profita na papiru u petak, nakon padajuće raspodele kanabisa od strane kanadskih i američkih proizvođača, posebno Aurore, koja je gigantski šerholder.

Druge kompanije koje su rasle usporeno, poput Organigram holdings, sada mogu bolje da kontrolišu svoje troškove. Preveliko snabdevanje uzrokuje nedostatak tražnje za proizvodnju i preradu, što se odražava na prodaju.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top