Ovde ste
Home > Život > Sa Pobednikom na “ti” još samo dva sata: Kad se simbol voli ni tetovaža nije strana? VIDEO – Vesti – Život

Sa Pobednikom na “ti” još samo dva sata: Kad se simbol voli ni tetovaža nije strana? VIDEO – Vesti – Život


Spomenik Pobednik izazvao je veliko interesovanje Beograđana koji dolaze na Kalemegdan ne bi li ga pogledali izbliza i uverili se u to kako je prošla njegova rekonstrukcija.


Izvor: B92

Foto: B92

Foto: B92

Rekonstrukcija ovog beogradskog simbola izazvala je žustru raspravu na društvenim mrežama, ali i u komentarima na našem sajtu. Dok mnogi misle da je rekonstrukcijom promenjen i da ne liči na “starog” Pobednika, drugi su saglasni da je doteran.

Mnogi Beograđani iskoristili su dan da prošetaju do Gornjeg grada i fotografišu se “prizemljenim” Pobednikom. Među njima je bio jedan sugrađanin koji se hvalio svojom tetovažom ovog simbola Beograda.

Rekonstruisana skulptura “Pobednika” vraćena je na plato Gornjeg grada Beogradske tvrđave gde su jutros obavljeni završni radovi za predstavljanje ovog čuvenog simbola srpske prestonice građanima.

Spomenik, koji je juče dopremljen iz ateljea vajara Zorana Kuzmanovića iz Smedereva, radnici su dizalicom uspravili i ogradili zaštitnom ogradom.

Čuveno remek-delo Ivana Meštrovića nalazi se u neposrednoj blizini postamenta i spremno “čeka” građane koji će moći s njim da se gledaju “oči u oči” još samo nekoliko sati.

Na tom mestu nalazio se od 1928. godine, ali je vremenom pretrpeo znatna oštećenja kamenog postamenta i stuba, kao i same bronzane skulpture koja je imala mnogobrojne rupe od metaka i gelera, ali i pukotine koje su nastale usled prodora vode u skulpturu.

Povremeno su čišćeni grafiti i menjane fuge na postamentu, ali restauracija same skulpture nije rađena nikada, do 10. oktobra prošle godine kada je demontirana s postolja i prevezena u Smederevo, na restauraciju u atelje vajara Zorana Kuzmanovića.

U međuvremenu, završeni su i radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika i konzervatorsko-restauratorski radovi na stubu i postamentu.

Spomenik “Pobednik” podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top