Ovde ste
Home > Tehnika > Ako ukljuite ovu opciju na Androidu, va telefon bie u opasnosti

Ako ukljuite ovu opciju na Androidu, va telefon bie u opasnosti


Ako koristite Android telefon koji nije novijeg datuma, verovatno bi trebalo da potraite auriranje sistema.


Izvor: B92

Foto: Depositphotos, kaptn

Foto: Depositphotos, kaptn

Sigurnosni istraivai iz ERNW-a otkrili su da ureaji koji rade na Android 8 i Android 9 operativnim sistemima imaju BlueFrag, Bluetooth servis koji omoguava napadaima da neprimetno ubace zlonamerni softver u va telefon i ukradu vam podatke.

“Uljezu” je potrebno da zna samo MAC adresu mete, a to je esto lako pogoditi po ponuenom nazivu. Dok vam on pretrauje po telefonu, vi najverovatnije neete ni primetiti da ste napadnuti.

BlueFrag ne radi na Android 10 telefonima, a mogue je da je ovaj Bluetooth servis problematian i na ureajima starijim od Androida 8, ali to nije ispitano. Za sada se moete zatititi tako to ete iskljuiti Bluetooth ili tako to ete instalirati sigurnosni dodatak iz februara 2020.

Da biste bili izloeni napadu, morate biti relativno blizu napadaa, a ovi upadi u telefone najee se dogaaju na javnim mestima gde je veliki broj moguih meta. Kod veine ureaja podlonih napadu problem je to su ostali bez softverskih auriranja ili ih ne primaju redovno.

Kako su Android 8 telefoni stariji od dve godine, verovatno nikad neete dobiti sigurnosno auriranje koje e vam popraviti Bluetooth. Osim toga, proizvoai imaju rok od 90 dana da poprave greku u sisstemu, to korisnike moe ostaviti nezatienim i po nekoliko meseci, ak i ako redovno vre auriranje telefona.

Kako veina korisnika Android telefona koristi verzije starije od Androida 10, u godinama koje dolaze njihovi privatni podaci uglavnom e ostati nezatieni, pie Index.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top