Ovde ste
Home > Vesti > Ko e biti specijalni predstavnik EU – znae se na prolee

Ko e biti specijalni predstavnik EU – znae se na prolee


EU bi odluku o imenovanju predstavnika koji bi se bavio dijalogom Beograda i Pritine trebalo da donese tokom prolea.


Izvor: Tanjug

Ilustracija: Getty images/ Adam Berry

Ilustracija: Getty images/ Adam Berry

Najkasnije do samita EU – Zapadni Balkan planiranog za maj, najavljuju u Briselu.

ef diplomatije EU osep Borel e u ponedeljak, 17. februara, na sastanku Saveta EU ministre spoljnih poslova obavestiti o svojim posetama Beogradu i Pritini.

“Pored njegovog izvetaja, mogua je i razmena miljenja o eventualnom specijalnom predstavniku, ali ne i donoenje odluke. To bi trebalo da bude na dnevnom redu na prolee”, navode diplomatski izvori EU.

U Briselu naglaavaju da su i dalje nepoznati mnogi detalji, od toga da li e Savet EU birati Specijalog predstavnika Unije, ili e Visoki predstavnik osep Borel postaviti svog Specijalog izaslanika.

Pitanje je i da li e biti imenovana osoba koja e biti zaduena iskljuivo za dijalog Beograda i Pritine, ili za ceo Zapadni Balkan.

“Razgovori koje je Borel imao do sad fokusirali su se na dijalog Beograda i Pritine, ali se to moe posmatrati i u irem kontesktu situacije na celom Zapadnom Balkanu”, navodi EU zvaninik.

Dodaje se da, bilo u sluaju izbora Specijalog predstavika EU ili Borelovog Specijalog izaslanika, oko te odluke mora postojati konsenzus zemlja lanica.

I dok se meu moguim imenima za ovu poziciju pojavljuju sadanji ef diplomatije Slovake Miroslav Lajak, ali i nemaki ambasador pri UN Kristof Hojsgen, u EU zvanino kau da je rano spekulisati o imenima, logistici i mandatu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top