Ovde ste
Home > Život > Ministar reagovao nakon što je RTS emitovao priču o deci kod Alibunara

Ministar reagovao nakon što je RTS emitovao priču o deci kod Alibunara


Majka ih je napustila, a otac je u zatvoru. Imaju od tri do 16 godina i sami se u trošnoj kući brinu jedni o drugima.

Ova priča RTS-a izazvala je lavinu reakcija u javnosti, a na mejlove redakcija naše kuće stiglo je desetine poruka ljudi koji žele da pomognu ugroženoj deci.

Nakon emitovanja priloga, oglasio se i ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatražilo je od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, da hitno dostavi informacije o slučaju i naložilo republičkoj inspekciji socijalne zaštite da izvrši uvid u rad Centra za socijalni rad u Alibunaru.

Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti i Zakonu o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, centri za socijalni rad na teritoriji AP Vojvodina su u nadležnosti pokrajinskog organa, tačnije Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Zakonom o socijalnoj zaštiti, član 167, stav 2, definisano je da nadzor nad stručnim radom centra za socijalni rad na teritoriji AP Vojvodina vrši nadležni pokrajinski organ kao poveren posao, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Dodaje se da inspekcijski nadzor nad radom tih istih ustanova na teritoriji AP Vojvodina takođe vrši nadležni pokrajinski organ kao poveren posao.

Dok Zakon o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine u članu 55, stav 1.2 definiše da AP Vojvodina preko svojih organa u oblasti pravne zaštite porodice i starateljstva u skladu sa zakonom vrši nadzor nad radom organa starateljstva i stručnim radom organa starateljstva na teritoriji AP Vojvodine.

Ministar je istakao da će se resor kojim rukovodi maksimalno angažovati kako bi se mališanima omogućili bolji uslovi za život.

“Briga o deci je naša najveća obaveza, uložićemo maksimalne napore da utvrdimo činjenice u konkretnom slučaju i pronađemo način da im omogućimo bezbrižno detinjstvo”, naglasio je ministar.Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top