Ovde ste
Home > Vesti > “Odluke Ustavnog suda BiH su konane i obavezujue”

“Odluke Ustavnog suda BiH su konane i obavezujue”


Ambasadori zemalja lanica Kvinte i ef Delegacije EU u BiH Johan Satler izmeli su svoje stavove povodom deavanja u Federaciji BiH prethodnih dana.


Izvor: Beta

Ilustracija: Depositphotos/ pajche

Ilustracija: Depositphotos/ pajche

SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemaka i Italija i ef Delegacije EU u BiH Johan Satler saoptili su da je jednostrano povlaenje iz institucija ili blokiranje procesa donoenja odluka u njima neprihvatljivo i kontraproduktivno, bez obzira sa koje strane dolazi.

U zajednikoj izjavi povodom odluke stranaka iz Republike Srpske da ne uestvuju u odluivanju na nivou BiH, oni su ocenili da to samo moe da oslabi upravo ona poboljanja i napredak koji gradjani ele da vide.

“Na cilj je stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, u kojoj e svi biti zadovoljni i uivati potpunu zatitu zakona… Oni su ti koji oseaju stvarne posledice odnosa koje BiH ima sa drugim zemljama i medjunarodnom zajednicom”, istie se u izjavi.

Dodaje se da to alje i negativnu poruku investitorima, kao i gradjanima BiH, koji odluuju da napuste zemlju.

“Odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke Ustavnog suda u bilo kojoj zemlji, su konane i obavezujue, i moraju se implementirati”, navodi se u zajednikoj izjavi.

Navodei da to u BiH preesto nije bio sluaj, ambasadori zemalja Kvinte i ef delegacije EU u BiH su ocenili da je reenje pitanja sastava Ustavnog suda mogue u sklopu propisanih procedura i zajedno sa irim reformama koje je EU predloila za proces pristupanja, kao to su poslednje Miljenje i izvetaj eksperta za pravosudje Rajharda Priebea.

U saoptenju su jo naveli da je razgovor o takvim mogunostima izmedju politikih stranaka i u parlamentu, putem kompromisa i dijaloga, najbolji nain da se ojaa vladavina prava i da se zemlja dovede do stadija u kojem vie, zahvaljujui postojanju nezavisnog pravosudja i jasne podele vlasti, nee biti potrebna medjunarodna supervizija.

“Mi ostajemo na raspolaganju da podrimo sve iskrene napore sa ciljem pozitivnog iskoraka”, istakli su ambasadori u zajednikoj izjavi.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top