Ovde ste
Home > Život > Sveti Trifun vs Dan zaljubljenih: U gradu na jugu Srbije slavi se ak tri dana – Vesti – ivot

Sveti Trifun vs Dan zaljubljenih: U gradu na jugu Srbije slavi se ak tri dana – Vesti – ivot


Dok e pojedini pravoslavni vernici danas proslavljati slavu Sveti Trifun, zatitnika vinogradara i poljskih radova, drugi e slaviti Dan zaljubljenih. Ako na Trifundan pada sneg ili kia, bie kina i rodna godina, ako je vedro – godina e biti suna i nerodna.


Izvor: B92

Ilustracija/Foto: TarasMalyarevich/Depositphotos

Ilustracija/Foto: TarasMalyarevich/Depositphotos

Sveti Trifun iveo je u treem veku, a roen je u Kampsadi, u Frigiji. Roditelji su mu bili poboni i svoju pobonost su i na svog sina preneli.

Bavio se domaom ekonomijom i uvanjem gusaka, ali poto je bio odan Hristovoj veri, Bog ga je obdario darom udotvorstva pa je mnoge bolesnike od raznih bolesti molitvama leio.

Pria se da je, izmeu ostalih, iscelio i Gordu, ker rimskog cara Gordijana, koja je patila od neke duevne bolesti od koje je nijedan lekar nije mogao izleiti. Za to ga je car bogato nagradio, ali on je sve darove podelio siromasima.

Kada je na rimski presto doao car Dekije, Sveti Trifun je mnogo postradao, ali je sva ta muenja rado podnosio govorei: “O kad bih se mogao udostojiti, da ognjem i mukama skonam u ime Isusa Hrista Gospoda i Boga moga!” . . Muitelji su ga osudili i 250. godine ubili.

Tri dana slavlja

Srpski narod u okolini Zajeara posveuje mu ak tri dana slavlja, nadajui se njegovoj zatiti u zimsko vreme, kada vukovi nanose ogromne tete u tim krajevima, gde je ovarstvo vana privredna delatnost.

Sveti Trifun se smatra zatitnikom poljskih useva.

Srpska pravoslavna crkva, verujui u udnu mo molitvenog zastupnitva svetog muenika Trifuna, ustanovila je naroiti molitveni in, koji se vri sa njivama ili batama, ako se dogodi teta od insekata, mieva i drugih ivotinja.

Kad se vri ovaj in uzima se zejtin iz kandila svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa svetenik unakrst kropi njivu, batu ili vinograd, i pored ostalog ita i “zaklinanije svjatago muenika Trifuna”.

Nai vinogradari zbog toga slave svetog Trifuna kao patrona, pa toga dana idu u vinograde, orezuju po koju lozu i vinom zalivaju po koji okot, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, posle dugog zimskog mrtvila, pa da pone bujati u prolee koje se ve poinje primicati.

Zbog toga svetog Trifuna u Istonoj Srbiji zovu Oreza i Zarizoj.

Na svetog Trifuna poinje seka (februar), naravno po starom kalendaru, za koju seljaci na Kosovu kau: “Seka see, Marta dere, Sveti Sava kou bere”. Seka je, opet rekla: “Da nemam strah od moje starije sestre zime, grane bi od ognja vrelo s jedne strane, a ja bi’ ga s druge strane smrzla” – toliko u februaru moe biti hladno, pie Mondo, prenosi Prva.rs. Ako na Trifundan pada sneg ili kia, bie kina i rodna godina, ako je vedro, godina e biti suna i nerodna. Narod jo kae: “Tria zabo ugarak u zemlju, pa zato sneg i led poinju da se tope.”

Svetog Trifuna slave gostioniari.

Na dananji dan u svetu se obeleava Sveti Valentin, koji se slavi kao Dan zaljubljenih.

Do pre dve decenije niko ga u Srbiji nije proslavljao, a kada smo poeli, utrkivali smo se ko e lepi poklon da kupi ili dobije, organizovane su urke i veere u ast Dana zaljubljenih, kao i romantina putovanja. Meutim, navika i euforija za ovim praznikom polako blede i sve je vie onih koji se pozivaju na poreklo Svetog Valentina.

ta o proslavi Dana zaljubljenih kau psiholozi, proitajte OVDE.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top