Ovde ste
Home > Vesti > Plenkovi: Novi entuzijazam EU za Zapadni Balkan

Plenkovi: Novi entuzijazam EU za Zapadni Balkan


Premijer Hrvatske Andrej Plenkovi ocenjuje da se opta atmosfera u EU povodom politike proirenja na Zapadni Balkan menja na bolje.


Izvor: Tanjug

Tanjug/Aris Oikonomou, Pool Photo via AP

Tanjug/Aris Oikonomou, Pool Photo via AP

“Postoji entuzijazam unutra EU da se tema Zapadnog Blakana pozicionira visoko na dnevni red EU institucija”, kae Plenkovi.

Premijer Hrvatske je nakon veere lidera EU i Zapadnog Balkna naveo da je u pitanju bio “dobar i pravovremen” sastanak.

Prema njegovim reima, pripreme za zagrebaki samit bile su u centru panje razgovora tokom veere lidera EU institucija i zemlja Zapadnog Balkana.

On je dodao da se nada da e Hrvatska svojim angaovanjem na pitanju EU perspektive Zapadnog Balkana ostaviti “pozitivnu politiku ostavtinu” svojim susedima.

“Sve drave regiona treba da postepeno ispunjavanju standarde, diu standard ivota svojih graana i idu ka lanstvu u EU”, poruio je Plenkovi.

Andrej Plenkovi je najavio da su pored Hrvatske, koja za maj planira samit EU Zapadni Balkan u Zagrebu, i Grka, Austrija i Italija najavile organizacije slinih sastanaka u narednim mesecima.

Premijer Hrvatske ocenjuje da su zemlje Zapadnog Balkana zadovoljne novom metodologijom procesa pristupanja i naglaava da je ona otvorila put nastavku politike proirenja.

Plenkovi dodaje da je predsednik Emanuel Makron ve najavio promenu pozicije Francuske kada je re o otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom kao i da e se tokom predstojeeg samita EU u Briselu razgovarati sa liderima Holandije i Danske o davanju podrke Severnoj Makedoniji i Albaniji za nastavak evrointegracija.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top