Ovde ste
Home > Ekonomija > “Gigafabrika” e se ipak graditi – Tesla stie u Nemaku

“Gigafabrika” e se ipak graditi – Tesla stie u Nemaku


Berlin — Ameriki proizvoa eletrinih automobila Tesla dobio je “zeleno svetlo” od Vieg upravnog suda Berlin-Brandenburga da nastavi krenje ume u Grinhajdu.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, imagechina

Foto: Depositphotos, imagechina

Sud je javio da je odluka konana i da Tesla moe da nastavi da kri umu radi izgradnje svoje “gigafabrike” u blizini Berlina.

Sud je na taj nain odbacio zahteve ekolokih aktivista da se definitvno zabrani sea ume, pie Doje vele (DW).

Aktivisti za zatitu ivotne sredine su prethodno, 18. februara, uspeli da isposluju sudsko reenje o privremenoj obustavi radova na gradilitu. Sud je, meutim, tada upozorio da eko-aktivisti ne treba da shvate njegovo reenje o privremenoj zabrani Teslinog projekta kao svoju pobedu.

Tesla je pre toga od dravne agencije za zatitu ivotne sredine dobio rok od tri dana da raskri umu radi pripreme zemljita za izgradnju fabrike, ali su radovi zaustavljeni ve drugog dana.

Lokalni aktivisti iz dve organizacije – Zelene lige Brandenburga i Asocijacije za prostorno planiranje i zatitu vrsta u Bavarskoj – navode da e “gigafabrika 4” (GF4), koja e proizvoditi elektrine baterije i automobile, uticati na lokalnu floru i faunu i snabdevanje vodom.

Ilon Mask, osniva i glavni izvrni direktor kompanije Tesla, tvrdi meutim da e GF4 troiti daleko manje vode od uobiajene dnevne potronje nego to tvrde aktivisti, dodajui da uma koja se kri “nije prirodna – ve posaena za potrebe kartonske industrije i samo mali deo e biti iskorien za GF4, prenosi DW.

Tesla planira da zapone izgradnju objekta ove godine i da krene s proizvodnjom vozila 2021. Kompanija je najavila da ima za cilj proizvodnju 500.000 automobila godinje.

To e biti etvrta “gigafabrika” ove kompanije. Ostale su nalaze u Nevadi, Njujorku i odnedavno u angaju, u Kini.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top