Ovde ste
Home > Život > Ako želite promene, budite ta promena

Ako želite promene, budite ta promena


Ana Brnabić je prenela studentima koliko su razvoj preduzetništva i tehnologije važni za napredak ekonomije i društva, navodeći da je glavni zadatak Vlade da nastavi započet reformski proces i transformaciju ekonomije ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama, kako bi se obezbedio veći i održiv rast.

U tom smislu, istakla je da su digitalizacija i reforma obrazovanja bili glavni prioriteti Vlade, dodajući da je Srbija našla svoju šansu upravo u IT i kreativnim industrijama.

“Kada Vlada da dobar i jak signal, stvari se brzo menjaju”, rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je IT sektor najbrže rastući sektor u Srbiji, čiji je izvoz prošle godine udvostručen u odnosu na 2016. godinu, a iznosio je 1,4 milijardi evra.

Navela je da postoji potencijal u tradicionalnim industrijama, kao što su poljoprivreda, energetika, rudarstvo u Srbiji, ali da je još veći potencijal u stvari negde druge – u mladima, inovacijama, informacionim tehnologijama.

“Mladi, verujte u sebe. Ako želite da vidite promene, budite te promene. Vi možete da promenite svoju zemlju i svet”, poručila je Brnabićeva.

Pomenula je da su informatika i programiranje obavezni predmeti u školama, od petog razreda, ne zato što će svi učenici biti programeri, već zato što kroz te predmete uče kako da razmišljaju logički, kako da rešavaju probleme.

Navela je da je jedan od njenih prioriteta i kao ministarke, a zatim i kao predsednice Vlade, reforma javne uprave, kako bi ona bila efikasnija, okrenuta građanima, transparentnija.

“Zahvaljujući e-upravi, uštedeli smo 105 miliona listova papira, 517 tona papira, 10.300 stabala i 44 miliona litara vode”, rekla je Brnabićeva.

Predavanjem na Imperijal koledžu, Brnabić je završila boravak u Londonu, gde je učestvovala na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu, koji je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj.Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top