Ovde ste
Home > Putovanja > Prirodne lepote Evrope: Sedam mesta koje morate da posetite FOTO

Prirodne lepote Evrope: Sedam mesta koje morate da posetite FOTO


Foto: depositphotos/ santirf

Foto: depositphotos/ santirf

Stari kontinent je dom mnogih fascinantnih graevina koje je stvorila ljudska ruka, ali i mnogih uda koje je stvorila priroda.

Kada se spomenu evropska putovanja veina nas prvo pomisli na Ajfelov toranj ili Koloseum. Meutim, ne bi bilo loe da na svoj spisak stavite i neko od ovih prirodnih uda.

Litica Mohera, Irska

Na “rubu” Irske iz mora se izdiu litice vie od 200 metara! Proteu se na gotovo 10 kilometara, a pogled je, naravno, fascinantan. Najbolje vreme za posetu ipak je vreme izmeu aprila i avgusta, kad je nebo uglavnom isto, bez magle i sivih oblaka. Litice su i dom hiljada tupika (morska ptica iz porodice njorki).

Klisura Verdon, Francuska

Nazivaju je jo i Velikim kanjonom Francuske, klisura Verdon duine 25 kilometara prolazi izmeu gotovo 700 metara visokih krenjakih zidina i dolazi gotovo do Alpa. Ovaj prirodni fenomen u srednjoj Provansi popularan je meu planinarima, kajakaima i alpinistima. Naravno, isplati se iznajmiti kajak ili brod pa jo bolje istraiti tu lepotu, zbog toga zapamtite svakako i ovu klisuru kad vas put nanese u Provansu.

Dolomiti, Italija

Ovaj planinski lanac smeten je na severu zemlje, a ako ste u potrazi za zimskim radostima, ovde ete pronai uitak na brojnim skijalitima. Naravno, opcija je uvek i vonja autom ivopisnim predelima, a ako uivate u planinarenju, najbolje je da posetite Dolomite nakon sezone skijanja, kad brojna brda ozelene.

Peina Melisani, Grka

Ostrvo Kefalonija smatra se najlepim u Grkoj, a peina Melisani koja se nalazi na njemu poznata je po gotovo providnoj boji vode, pa moete lako da vidite dno. Prema legendi, peina je sluila kao dom nimfi, pa je poznata i pod nazivom Peina nimfi. Ulaz u peinu kota 7 evra, ali s obzirom na to da ulazite brodom, ovo je izlet koji se isplati.

Ajsrizenvelt, Austrija

Najvea ledena peina na svetu nalazi se u Austriji. Ulaznica za nju je 24 evra, a ukljuena je vonja iarom, kao i struni obilazak. Budui da je to jedini nain za ulazak u peinu jer samostalno ne moete da uete, budite spremni da platite jer se isplati. Razni ledeni oblici, skulpture i figure ostavljaju bez teksta.

Ostrvo Ski, kotska

Po veliini drugo kotsko ostrvo, obiluje dolinama, planinskim lancima i neverovatnom obalom. Zbog maglovitog i tmurnog vremena poznato je i pod nazivom “oblano ostrvo”, pa je najbolje vreme za posetu izmeu maja i septembra. Peake staze su gotovo svuda, a najpoznatije su Braders Point i Fejri Glen, a usput ete naii jo na brojne kampove i ribarska sela koja bi trebalo da obiete.

Plitvika jezera, Hrvatska

Slavna jezera na listi UNESCO-a nalaze se od 1979. godine. Ukupno ih je 16 i povezana su nizom vodopada. Poznata su po boji koja se menja tokom godine, a zbog ogromnih guvi moda je bolje da izbegavate da ih posetite leti.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top