Ovde ste
Home > Ekonomija > Nemci prave zalihe: Politiari i novinari upozoravaju na preterane reakcije

Nemci prave zalihe: Politiari i novinari upozoravaju na preterane reakcije


Berlin — Politiari i novinari upozoravaju na preterane reakcije zbog irenja koronavirusa u Nemakoj, ali sve vie Nemaca kupuje velike koliine namirnica.


Izvor: Deutsche Welle

Foto: Depositphotos/MakroBetz

Foto: Depositphotos/MakroBetz

to je sigurno sigurno je.

U Nemakoj se polako iri svest da se i ona, kao i vie od 50 drugih zemalja irom sveta, suoava sa epidemijom. Koronavirus je tema razgovora gotovo svuda, u autobusima, vozovima i kancelarijama. I polako u supermarketima. Nemci se pripremaju za sluaj da moda neće smeti da izlaze iz kuće.

Povećanje prodaje namirnica

I dok su veliki trgovaki lanci jo sredinom nedelje saoptili da ne primeuju tendenciju veih kupovina, u petak je to zvualo drugaije. Portparolka REWE grupe, Kristina uc, za DW kae:

“Sada moemo da kaemo da primeujemo drugaije ponaanje u kupovini, posebno hrane i konzervirane hrane – ne u celoj zemlji, ali sigurno irom zemlje.”

REWE Grupa sa seditem u Kelnu upravlja lancima supermarketa Penny, REWE i Nahkauf u Nemakoj. Lidl je takoe potvrdio ovaj trend. “U nekim regionima i filijalama smo znaajno povećali prodaju.”

Kupuju se namirnice sa dugim rokom trajnja, konzervirana roba i testenine, ali i toaletni papir i dezinfekciona sredstva posebno su popularni.

Saveti Savezne vlade

Posebno dugotrajna hrana je na listi koju je Savezna vlada napravila pre etiri godine za sluajeve katastrofe. Savezna sluba za civilnu zatitu i pomoć u katastrofama sa seditem u Bonu ima 300 zaposlenih i brine o informisanju stanovnitva o tome ta treba uiniti u izuzetnim sluajevima.

Graani bi se trebalo da imaju zalihe za period od desetak dana, ne vie. “Drite oko 14 litara tenosti po osobi nedeljno na zalihama”, pie na toj listi. Mineralna voda i voćni sokovi su naroito pogodni.

U principu, ova sluba savetuje: “Nemojte preterano kupovati. Drite zalihe hrane i pića koje vi i vaa porodica normalno koristite.”

Ima i vrlo praktinh saveta: “Hrana koju drite u zailhama treba da bude dugotrajna bez hlaenja. Obratite panju rok trajanja. Hranu bez etikete oznaitet datumom kupovine.” I neto na ta verovatno samo nekolicina zaista misli: “Nove zalihe stavite pozadi tako da prvo troite one starije.”

Pohvale iz inostranstva

Ovako temeljan pristup Nemake dobro je prihvaćen i u inostranstvu: Bugarski list 24 Tschassa napisao je u komentaru o Evropi i korona-virusu, da u takvim sluajevima “većina potroaa jednostavno gomila sve moguće proizvode – bez ideje koliko dugo će im biti korisni ili će im uopte trebati. Treba gledati ta rade Nemci.” Dalje jo pie: “Ova lista ima smisla, jer nema koristi da se prave preterane zalihe.”

Udruenje novinara upozorava na histeriju

Mnogi drugi komentatori u Nemakoj to moda vide slino, ali upozoravaju i na preveliku paniku. Naunici i politiari istiu da je u Nemakoj broj inficiranih jo uvek mali.

Frank Uberal, predsednik “Nemakog udruenja novinara” (DJV) kae: “Ludima su sada potrebne inormacije, saveti i smernice.” Novinari bi trebalo da se pridravaju preporuka kodeksa za tampu: “Prilikom izvetavanja o medicinskim temama trebalo bi izbegavati neprimereno senzacionalno predstavljanje situacije, koje bi moglo izazvati neosnovani strah ili nadu meu itaocima. Podsticanje straha i histerije nije kompatibilno sa odgovornim novinarstvom.”

Ali, strah od virusa je ve glavna tema meu Nemcima.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top