Ovde ste
Home > Zdravlje > Imunolog dr Jankovi: Prve pacijente na sajmu moemo da oekujemo za dan, dva

Imunolog dr Jankovi: Prve pacijente na sajmu moemo da oekujemo za dan, dva


Za dan ili dva moemo da oekujemo prve pacijente na sajmu, ako se obezbede zadovoljavaui higijenski i ostali uslovi, smatra imunolog dr Sra Jankovi.


Izvor: B92

Foto: Printskrin/b92

Foto: Printskrin/b92

Na sajmu e, kako je dr rekao za TV b92, biti smeteni ljudi bez simptoma, ali pozitivni na koronavirus ili oni sa blagom klinikom slikom. Oni e biti pod 24-asovnim lekarskim nadzorom.

“Tako emo da spreimo irenje virusa u okviru porodice, a tako e i lekarski tim moi odmah da reaguje jer virus moe nekad da dovede i do naglog pogoranja stanja pacijenta”.

Jo nije odlueno ta e biti sa decom iji roditelji budu pozitivni na virus, ali e biti uzete u obzir sve njihove potrebe. U opticaju je i boravak kod roaka koji se ne smatraju rizinim.

Za sada u Srbiji nema tee obolele dece, ali to nije nemogue da se desi.

“To je najmanje verovatno u ovom trenutku. Ako ograniimo irenje zaraze, spreiemo tei scenario. Moramo da ga shvatimo ozbiljno bolest i spreimo da se proiri na veliki broj ljudi”, upozorava imunolog koji radi na Dejoj univerzitetskoj klinici – Tirova.

Dr Jankovi kae da svi mogu da obole, ali da rizik od ozbiljnog oboljevanja nije isti kod dece i odraslih. Svi podjednako su podloni zarazi, samo je vei rizik od teih simptoma kod starijih i kod onih sa udruenim hroninim i oboljenjima imunskog sistema.

Na pitanje novinara da li su ugroeno pacijenti koji imaju Haimoto tireoiditis, dr je objasnoo da ako je bolest pod kontrolom i hormoni uredni, nema rizika kao kod drugih bolesti kod kojih je zdravlje pacijenta narueno.

“Oni koji imaju hronina iscrpljujua oboljenja i stariji su posebno ugroeni. Iz ranijeg iskustva znam da koronavirusi vole “naeta plua”, kada je lokalno tkivo malo oteeno”.

Za sada je Srbija, kako smatra, sve uradila pravovremeno i mere pootrava na vreme, tako da imamo sve uslove da spreimo pogoranje situacije.

“Situacija je takva da preventivne mere funkcioniu. Jo uvek nemamo irenje kroz zdravstvene ustanove i to nam je linija odbrane.

Tu se osvrnuo i na trudnice za koje veruje da imamo razloga da budemo optimisti jer nigde do sada nije konstantovano oteenje ploda.

Foto: Printskrin/b92

Foto: Printskrin/b92

Prognoze

Dr kae da je testiranje vano da bismo imali uvid u kretanje virusa, ali da bismo ga izleili da svi moramo da se izolujemo. Ako sledee nedelje porast bude umeren, moemo da e nadamo da e kriva ii ka nanie.

“Bolest traje u najboljem sluaju tri nedelje, a u najgorem est nedelja. Onaj ko ozdravi bie testiran i mora da ima najmanje dva negativna testa u razmaku od 24 sata”.

U prilog nam ide to to se, kako kae, sve kapljine infekcije vie ire preko zime, ali da je sve manje izvesno da e koronavirus nestati preko leta.

“Moemo da smatramo da smo pobedili virus onda kada proe dvostruki period najdue inkubacije bez ijednog prijavljenog sluaja. Dakle, 28 dana bez virusa je dovoljno da proglasimo pobedu, mada e moda Svetska zdravstvena organizacija produiti taj period”, zakljuuje dr.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top