Ovde ste
Home > Ekonomija > Kod kue 67.000 radnika u Srbiji

Kod kue 67.000 radnika u Srbiji


Beograd — Direktor Sektora za strateke analize Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesovi rekao je danas da je 67.000 radnika kod svojih kua.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi

Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi

Prema njegovim reima, to je zbog toga to su firme u kojima rade trenutno zatvorene zbog pandemije korona virusa.

Vesovi je na onlajn konferenciji Srpske asocijacije menadera (SAM) naveo da je ukupno 168 kompanija zaustavilo proizvodnju.

Kako je naveo, u kriznim situcijama poput pandemije najbolji nain da se pomogne privrednicima jeste poresko rastereenje, pokrivanja dela trokova zarada za zaposlene i stvaranje uslova za poveanje likvidnosti firmi.

“Oekujemo da imamo brzo sve mere. Potpuno su se promenila pravila igre u reavanju krize, sada je fokus drave i privrede na ouvanje zdravstvenog i socijalnog sistema. Vano je i da je privreda pokazala zavidnu dozu razumevanja za probleme sa kojima se suoavamo. Ulazimo u fazu kad e poslovanja kompanija ozbiljno da trpe posledice. Sada u Srbiji imamo 67.000 radnika koji su kod kue, 168 proizvodnih kompanija koje su zaustavile proizvodnju. Lanci se raskidaju, a ne smemo da dozvolimo da se prekinu”, rekao je Vesovi.

Hotelska industrija, kako je navedeno, bila je prva na kolenima, prihodi koji su se merili desetinama hiljada evra na dnevnom nivou, zamenili su prihodi od nekoliko stotina evra.

U Americi je jue izmeu est i osam miliona ljudi ostalo bez posla u hotelskoj industriji, a ona generie 700 milijardi evra na godinjem nivou, kae ivorad Vasi, vii potpredsednik, regionalni direktor IHG, Delta Holding.

Aleksandar Hagimana, Managing director-Balkans, Manpower Group, podsea na iskustvo od pre 10 godina kad je bila finansijska kriza.

“Preduzea koja su zadrala zaposlene i podelila troak izala su iz krize jae i bolje. Dosta je vano zadrati optimizam. Tri opcije koje predlaemo su obustava rada do 45 dana u kontekstu toga da poslodavac plaa 65 odsto prosene zarade u prethodnih 12 meseci, smanjenje radnog vremena i plaanje minimalne zarade kako bi se prebrodila kriza”, kae Hagimana.

Stanka Pejanovi, izvrna potpredsednica Gorenje Hisense istakla je da je najvanije bilo napraviti novu organizaciju poslovanja koja je nastupila istog trenutka kad i kriza i koja e biti aktuelna sve dok se ona ne zavri.

“Poznato je da je u Evropi socijalni dijalog na mnogo viem nivou, broj dana za odmore je mnogo vei i bilo je vano kao prva mera da se kalendari za kolektivne godinje odmore urede u skladu sa ovom situacijom. Jo jedna opcija je rad od kue, ali i obezbediti rad ljudima koji i pod ovakvim okolnostima moraju da budu u fabrici. Moramo svi imati puno strpljenja, jer je ovo pitanje opstanka”, navela je Pejanovi.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top