Ovde ste
Home > Putovanja > Nije sve tako crno: Posledice pandemije u velikim gradovima

Nije sve tako crno: Posledice pandemije u velikim gradovima


Foto: Depositphoto/	Kathyimages

Foto: Depositphoto/ Kathyimages

Otkako su brojne zemlje i regije u karantinu zbog pandemije koronavirusa, dogaaju se zapanjujue stvari irom sveta, a vezane su za zdravlje planete.

Tako se more u kanalima Venecije razbistrilo, a zabrana kretanja i otkazivanje svih putovanja u u martu uticali su i na Tajland i Japan. Po ulicama ovih zemalja primeene su grupe majmuna u potrazi za hranom, koju su im inae davali brojni turisti.

Teka industrija i veliki broj stanovnika u Kini ve decenijama utiu na kvalitet vazduha. Nedavni satelitski snimci NASA-e pokazali su da se znaajno smanjilo zagaenje vazduha u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, a pogotovo u sreditu pandemije koronavirusa u Vuhanu.

NASA je jo u februaru zabeila dramatian pad otrovnog gasa azot oksida u ovom kineskom gradu. Azot oksid je uglavnom nusproizvod automobila, industrije i termoelektrana.

Ograniavanje kretanja te smanjenje vazdunog, renog i drumskog saobraaja uticalo je i na neke delove Sjedinjenih Amerkih Drava.

Prve analize podataka satelita Sentinel-5P Evropske svemirske agencije pokazale su da su se znaajno smanjile koliine azotnog oksida u Los Anelesu, Sjetlu, Njujorku, ikagu i Atlanti.

Isti satelit zabeleio je i drastini pad otrovnih gasova iznad severne Italije, koja je najjae pogoena koronavirusom, a koja je u karantinu jo od februara.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top