Ovde ste
Home > Život > Ovo je Sveta Korona: Umrla je traginom smru, a evo i gde se nalazi njen oltar – Vesti – ivot

Ovo je Sveta Korona: Umrla je traginom smru, a evo i gde se nalazi njen oltar – Vesti – ivot


Pandemija za koju je potvreno da je zarazila skoro pola miliona ljudi irom sveta, ukljuujui vie od 30.000 u Nemakoj, podsetila je javnost na jednu hriansku sveticu. Njeno ime je Sveta Korona.


Izvor: B92

Kako kau iz Katedrale u Ahenu gde se njen oltar nalazi, planirali su i pre izbijanja koronavirusa da ovog leta posetiocima prikau oltar Svete Korone u okviru izlobe.

Strunjaci mukotrpno iste oltar sainjen od zlata, bronze i slonovae, oltar koji je poslednjih 25 godina skriven od pogleda javnosti. ele da sve bude spremno za dan kada e prikazivanje biti omogueno.

“Izneli smo oltar malo ranije nego to je bilo planirano i sada oekujemo vee interesovanje zbog koronavirusa“, ​​izjavila je portparolka katedrale u Ahenu Danijela Levenih.

Ko je bila Sveta Korona?

Smatra se da je Korona imala samo 16 godina kada su je Rimljani ubili, verovatno u Siriji, zbog ispovedanja hrianske vere.

Prema legendi, devojica je umrla veoma bolnom smru. Bila je privezana za dve savijene palme, a potom je rastrgnuta kada su se debla ispravila, prenosi Rojters.

Iako se u poslednje vreme dosta pria o tome da je Sveta Korona zatitnica ljudskog roda od kuge i epidemija, nije sigurno da li je ba tako. Ono to se sa sigurnou moe rei, jeste to da se na nekoliko mesta navodi kako je Sveta Korona pokrovitelj bogaenja, odnosno kockanja ili lova na blago.

Podsetimo i da se koronavirus se ba tako zove zbog svog izgleda pod mikroskopom. Re “korona” na latinskom jeziku znai “kruna” ili “venac”.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top