Ovde ste
Home > Vesti > SAD: Nema tajnog sporazuma Kosova i Srbije

SAD: Nema tajnog sporazuma Kosova i Srbije


Ameriki Stejt department je saoptio kako ne postoji nikakav tajni sporazum o normalizaciji odnosa izmeu Kosova i Srbije i da su sve takve izjave pekulacije.


Izvor: Beta

Mark Wilson/Staff/Getty images

Mark Wilson/Staff/Getty images

“elimo da pojasnimo da ne postoji tajni plan razmene teritorija izmeu Kosova i Srbije, kao to neki nagaaju”, kae se u izjavi koju su potpisali najvii predstavnici za Kosovo, specijalni izaslanik Trampove administracije za dijalog Kosovo Srbija, Riard Grenel, ameriki ambasador na Kosovu Filip Kosnet i Metju Palmer.

“Specijalni predstavnik Riard Grenel nije video ili raspravljao o takvom planu. Fokus amerike vlade na podravanju dugoronih sporazuma o povratku vazdunih, eleznikih i putnih veza ima za cilj da pobolja ekonomsku situaciju i stvori ekonomski zamah. Verujemo da će ovaj zamah pruiti novu energiju za proces dijaloga koji će rezultirati uzajamnim priznanjem”, dodaju u izjavi datoj u obliku saoptenja za javnost Stejt departmenta SAD.

“SAD su bliske graanima Kosova. Pohvaljujemo kontinuirane napore zdravstvenih radnika i drugih koji rade veliki posao uz visoki rizik kako bi smanjili irenje COVID-19 na Kosovu. U ovom trenutku nesigurnosti, mi pozivamo kosovske lidere da potuju Ustav Kosova i vladavinu zakona. Opredeljeni smo da saraujemo sa svakom vladom stvorenom ustavnim procesom”, navodi se u izjavi.

U izjavi se ponovo poziva na potpuno ukidanje taksi na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Verujemo da tarife tete narodu Kosova, koe regionalnu saradnju protiv KOVID-19 – ukljuujući i odlaganje unosa potrebne opreme na Kosovo – i ometaju ekonomski razvoj”, kae se u izjavi.

Premijer Kosova u ostavci Aljbin Kurti je jue na sednici kosovskog parlamenta, gde je izglasano nepoverenje njegovoj vladi, rekao da je siguran da postoji tajni sporazum, koji je on nazvao predsednikom trgovinom razmenom teritorija.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top