Ovde ste
Home > Ekonomija > Samit G20: U ratu smo s virusom, a ne pobeujemo

Samit G20: U ratu smo s virusom, a ne pobeujemo


Dubai — ef UN Antonio Gutere poruio je liderima 20 najveih svetskih industrijalizovanih zemalja tokom virtualnog samita da “smo u ratu s virusom, a ne pobeuemo ga”


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, koya979

Foto: Depositphotos, koya979

On je na vanrednom samitu, rekao da do pobede nad virusom ne dolazi uprkos dramatinim merama koje su drave preduzele da zapeate svoje granice, zatvore preduzeca i ogranie kretanje za vie od etvrtine svetskog stanovnitva.

Neobini video poziv umesto fizikog okupljanja usledio je dok vlade irom sveta naglaavaju vanost drutvene distanciranosti da bi se suzbilo irenje visoko zaraznog virusa, prenosi AP.

Grupa od 20 nacija, koja se suoava sa kritikom zbog nepostojanja kohezivne akcije protiv virusa ili njegovog ekonomskog uticaja, obeala je da e raditi zajedno. Grupa je saoptila da zajedniki unose vie od 4,8 biliona dolara u globalnu ekonomiju kako bi se suprotstavili socijalnim i finansijskim uticajima pandemije.

U zavrnoj izjavi posle sastanka, G20 je navela da je posveena jaanju mandata Svetske zdravstvene organizacije. Oni su rekli da su “globalna akcija, solidarnost i meunarodna saradnja” potrebni vie nego ikad.

“Pandemija Kovid-19 je bez presedana i snaan je podsetnik nae meusobne povezanosti i ranjivosti”, saoptila je grupa. “Virus ne potuje granice.”

Generalni sekretar UN Antonio Gutere pozvao je lidere G20 da usvoje plan ratnog stanja za borbu protiv pandemije.

“Svetu je trebalo tri meseca da dosegne brojku od 100.000 potvrenih sluajeva zaraze”, rekao je. “Sledeih 100.000 dogodilo se za samo 12 dana. Treoj stotini hiljana trebalo je etiri dana. etvrtoj, samo dan i po. Ovo je eksponencijalni rast i samo vrh ledenog brega”, rekao je Gutere i dodao da zemlje moraju biti u stanju da kombinuju sistematsko testiranje, praenje, karantin i leenje, kao i da koordiniu izlaznu strategiju kako bi se irenje suzbijalo sve dok vakcina ne postane dostupna.

Saudijska Arabija, koja ove godine predsedava G20, otvorila je sastanak hitnim apelom kralja Salmana na svetske monike da finansiraju istraivanje i razvoj vakcine protiv virusa, koji izaziva bolest poznatu kao Kovid-19.

“Ova kriza zahteva globalni odgovor. Svet rauna na to da emo se okupiti i saraivati kako bismo se suoili sa ovim izazovom”, rekao je saudijski monarh tokom virtuelnog samita.

Britanski premijer Boris Donson objavio je tokom poziva da Velika Britanija daje dodatna sredstva za Koaliciju za inovaciju pripremljenosti za epidemiju koja podrava razvoj vakcina, donosei svoj doprinos u iznosu od 250 miliona funti (302 miliona dolara).

Sastanak nije bio otvoren za medije. Vlade i organizacije distribuirale su komentare uesnika nakon njegovog zakljuenja.

Svetski lideri poput indijskog premijera Narendre Modija, japanskog inza Abea i kanadskog Dastina Trudoa, takoe su uestvovali na samitu, kao i predsednik SAD Donald Tramp.

Na sastanku su uestvovali i kineski predsednik Si Ðinping i nemaka kancelarka Angela Merkel, iz svog stana u Berlinu, gde se nalazi u karantinu, nakon to je lekar koji joj je dao vakcinu protiv upale plua bio pozitivan na virus. Ona je bila negativna na dva testa, ali testirae se ponovo.

Ruski predsednik Vladimir Putin predloio je osnivanje posebnog fonda u okviru MMF koji e nuditi beskamatne kredite, a naglasio je potrebu stvaranja “zelenih koridora” za slobodno kretanje zaliha i tehnologija namenjenih za reavanje epidemije. Takoe je predloio moratorijum na sankcije u vezi sa osnovnim dobrima. Putin je naglasio da je ovo “stvar ivota i smrti”, potcrtavajui potrebu da se ree “politikog smea”.

Nije imenovao nijednu odreenu dravu, ali AP konstatuje da se to moglo odnositi na amerike sankcije protiv Irana, koji je teko pogoen epidemijom. Rusija se takoe suoila sa talasom zapadnih sankcija zbog aneksije ukrajinskog Krima 2014. godine.

Virtualni samit su dodatno ukljuivali elnici Svetske zdravstvene organizacije, Svetske banke, Meunarodnog monetarnog fonda, Meunarodne organizacije rada i drugi.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top